Sisens comicis en 10 anys
Kuwait celebra eleccions per sortir de l’estancament polític
Més de 795.000 electors votaran per elegir l’Assemblea Nacional d’aquesta petita monarquia petrolífera del Golf, la més lliure de tota la regió
Kuwait celebra eleccions per esmenar la seva crisi política. Uns 305 candidats es disputen aquest dijous els 50 escons d’un nou Parlament que busca solucionar la tensió constant amb l’Executiu. Després de la renúncia del Govern el mes d’abril, aquesta monarquia constitucional del Golf navega la inestabilitat política marcada pels xocs entre governants i diputats. Més de 795.000 votants acudeixen a les urnes aquest dijous per elegir els seus representants en els segons comicis legislatius en dos anys.
Durant aquests dos anys, s’han succeït les acusacions de corrupció i ineficàcia dels legisladors contra els ministres. Aquests últims s’han defensat acusant, al seu torn, els diputats d’«abusar de les eines que els permeten interpel·lar» als membres del Govern. El 15 de juny, el príncep hereu, Meshal al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, en nom de l’emir, Nawaf al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, no va tenir més remei que intervenir-hi. La dimissió en massa de l’Executiu dos mesos abans el va forçar a dissoldre l’Assemblea Nacional i aplanar el camí per a les eleccions.
Són els comicis més inclusius del país en els últims 10 anys, segons han apuntat els observadors electorals. Alguns grups de l’oposició s’acomiaden avui del boicot que exercien després que els monarques kuwaitians es van comprometre a no interferir en el Parlament. Les crisis polítiques constants en aquesta petita monarquia del Golf fan d’aquests comicis els sisens en l’última dècada. Amb mig centenar de membres electes i un gabinet designat pel líder del país, l’Assemblea Nacional de Kuwait és considerada la més lliure del Golf ja que és l’única que compta amb un Parlament que exerceix control sobre el Govern.
Promeses de reformes
La campanya electoral ha inclòs discursos desbordants de promeses de reformes polítiques i econòmiques per a un país que, malgrat ser un dels exportadors de petroli més grans del món, es ressent de l’impacte econòmic de la pandèmia. «No interferirem en les eleccions del poble per als seus representants, ni en les eleccions de la pròxima Assemblea Nacional a l’elegir el seu president o els seus comitès», ha promès el príncep hereu. «El Parlament serà el mestre de les seves decisions i no recolzarem una facció a expenses d’una altra; ens mantindrem a la mateixa distància de tots», ha insistit, a diferència del que han fet altres vegades.
Amb 4,4 milions d’habitants, Kuwait compta entre la seva població amb una gran massa de treballadors estrangers que no tenen dret a votar. La primera nació àrab a adoptar una Constitució el 1962, un any després de la seva independència del Regne Unit, ha vist com la constant inestabilitat política s’interposava en el ple desenvolupament de la seva economia. Durant aquests comicis, una vintena de candidates miren a les seves veïnes de l’Iran amb l’esperança que la seva valentia als carrers inspiri els votants perquè, per fi, elles puguin ocupar un escó a l’Assemblea Nacional de Kuwait.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034