Crisi energètica

L’OTAN adverteix que respondrà als «sabotatges» d’infraestructures crítiques

L’Aliança Atlàntica es posa ferma davant qualsevol atac deliberat contra infraestructures crítiques dels països aliats després de les fugues al gasoducte Nord Stream, i la Comissió Europea confirma que contactarà amb els Vint-i-set per fer-hi proves d’estrès

L’OTAN adverteix que respondrà als «sabotatges» d’infraestructures crítiques

REUTERS/Hannibal Hanschke

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Les investigacions sobre les fugues detectades als gasoductes Nord Stream 1 i Nord Stream 2, que uneix Rússia i Alemanya, segueixen en marxa. Els ministres d’Energia de Dinamarca, Suècia i Alemanya informaran de la situació la resta de socis europeus aquest divendres, durant un consell extraordinari d’energia cridat a adoptar noves mesures per aturar els elevats preus del gas i l’electricitat, però la preocupació creix a tots els nivells i en tots els organismes. També en el si de l’OTAN, que aquest dijous ha respost amb contundència a les informacions que apunten a un possible sabotatge. «Qualsevol atac deliberat contra les infraestructures crítiques dels [països] aliats rebrà una resposta unida i decidida», ha avisat en un comunicat.

Una advertència que arriba després de l’escalada de les tensions entre Moscou i Occident i en vigílies de l’annexió de les regions del Donbass, Kherson i Zaporíjia a Rússia, després dels simulacres de referèndums qualificats d’il·legals per la Unió Europea (UE). «Nosaltres, com a aliats, ens hem compromès a preparar-nos, dissuadir i defensar-nos contra l’ús coercitiu de l’energia i altres tàctiques híbrides per part d’actors estatals i no estatals», ha advertit l’Aliança Atlàntica en un comunicat en el qual reafirma el seu suport a «les investigacions en curs per determinar l’origen dels danys».

Els països aliats, amb el seu secretari general, Jens Stoltenberg, al capdavant, expressen la seva profunda «preocupació» pels danys patits per les dues canonades en aigües internacionals del mar Bàltic. El Nord Stream 2 mai ha arribat a operar a causa de la decisió d’Alemanya de paralitzar fa uns mesos el procediment de certificació mentre que el Nord Stream 1 no envia des de principis de mes gas a la UE per un suposat problema de funcionament. «Tota la informació disponible actualment indica que és el resultat d’actes de sabotatge deliberats, imprudents i irresponsables», estima l’organització atlàntica, que avisa també que les fugues estan provocant «riscos per a la navegació i perjudicis mediambientals considerables».

Quarta fuga

Notícies relacionades

La declaració es produeix després de la confirmació de Suècia de l’existència d’una quarta fuga al gasoducte Nord Stream 2 que se suma a les tres ja detectades des de dilluns per les autoritats daneses i sueques. Mentrestant, a Brussel·les continuen esperant els resultats de la investigació i en paral·lel treballen per reforçar la resistència de les infraestructures crítiques europees. «Contactarem amb tots els estats membres i realitzarem tests d’estrès sobre les infraestructures crítiques», anunciava aquest dimecres la comissària d’Interior, Ylva Johannson, en una entrevista amb la cadena alemanya ZDF.

Segons Johansson, les fugues d’«un atac molt intel·ligent» que no podria portar a terme «un grup normal de gent», i tot i que va admetre que tenen les seves «sospites» també va indicar que és «massa aviat» per fer un judici sobre els fets. Mentre les autoritats nacionals continuen aclarint el que va passar, Brussel·les intentarà aprofitar al màxim la directiva europea destinada a reduir les vulnerabilitats de les infraestructures crítiques. Aquesta normativa preveu la possibilitat de realitzar tests d’estrès per mesurar la capacitat de resistència davant atacs o amenaces externes i reforçar la protecció.