Guerra d’Ucraïna
El Papa demana directament a Putin que s’acabi la guerra
Francesc veu «absurd» que la humanitat estigui davant del perill d’una guerra nuclear
El líder catòlic rebutja les annexions de territoris ucraïnesos per Rússia
El Papa ja no va amb embuts o malabarismes lingüístics. La falta d’avanços cap a un horitzó de pau a Ucraïna, set mesos després de l’inici de la invasió russa, ja no ho permet. Així, Francesc ha decidit adreçar-se directament al president de Rússia, Vladímir Putin, per demanar-li que aturi «l’espiral de violència i mort» a Ucraïna, provocada per la seva «agressió» al país veí. «L’hi prego, també en nom de l’amor pel seu propi poble», li ha dit el pontífex argentí a Putin.
La màxima autoritat de la comunitat cristiana més nombrosa s’ha expressat així en una intervenció dedicada gairebé integralment al conflicte russoucraïnès i feta aquest diumenge davant els fidels que l’escoltaven a la plaça de Sant Pere. Francesc ha dit que considera que és «absurd»que la humanitat estigui davant el perill d’una guerra nuclear, amb «conseqüències incontrolables i catastròfiques d’àmbit mundial». «Després de set mesos d’hostilitats, s’han d’utilitzar totes les eines diplomàtiques, fins i tot les que fins ara no s’han utilitzat, per posar fi a aquesta terrible tragèdia», ha continuat.
«¿Què ha de passar encara?», s’ha preguntat. «Fem callar les armes i busquem les condicions per iniciar negociacions capaces de conduir a solucions no imposades per la força, sinó consensuades, justes i estables», ha insistit, al condemnar així mateix les recents annexions de territoris ucraïnesos per Rússia. «Lamento profundament la greu situació dels últims dies, amb noves accions contràries als principis del dret internacional», ha dit. Això «augmenta el risc d’una escalada nuclear», ha continuat.
Segons el Papa, s’han de respectar «la sobirania i la integritat territorial de cada país, així com els drets de les minories». Però també és necessari arribar «ja» a un acord per al cessament de les hostilitats.
A l’ONU i a la comunitat internacional
Notícies relacionadesPer això, també ha dit que, tot i que està «entristit» per l’«immens sofriment» que pateix la població ucraïnesa, també demana al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que s’obri a «qualsevol proposta seriosa de pau». I, de la mateixa manera, el prelat ha demanat a tots els actors polítics de la comunitat internacional i a l’ONU que «facin tot el que sigui al seu abast» per posar fi a la guerra i recolzar iniciatives de diàleg.
Francesc s’ha expressat d’aquesta manera després de mesos en els quals ha multiplicat progressivament els seus missatges de condemna de la guerra a Ucraïna, apartant el llenguatge diplomàtic que sol caracteritzar els líders catòlics, cosa que en més d’una ocasió va provocar crítiques de Kíiv. «És angoixant que el món estigui aprenent la geografia d’Ucraïna a través de noms com Butxa, Irpín, Mariúpol, Izium, Zaporíjia i altres llocs, que s’han convertit en llocs de patiment i por indescriptibles», ha raonat Francesc, que els últims mesos també ha buscat –sense èxit– fer front comú amb el patriarca ortodox Ciril.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia