Guerra a Europa
Ucraïna, encoratjada en el camp de batalla, enterra l’opció de negociar amb Putin
Les tropes ucraïneses recuperen noves localitats al sud mentre Zelenski exclou per decret el diàleg amb el president rus
La guerra d’Ucraïna no deixa de complicar-se, amb una Rússia cada vegada més feble dins i fora del camp de batalla –i, per tant, més imprevisible– i unes autoritats a Kíiv crescudes per l’avenç decidit de les seves tropes al sud i l’est del país. Mentre el Parlament rus ratificava l’annexió il·legal de les quatre regions ocupades parcialment per les seves tropes a Ucraïna, el president Volodímir Zelenski va firmar un decret que enterra la possibilitat de negociar amb el Kremlin mentre Vladímir Putin sigui president. «Estem disposats a dialogar amb Rússia, però només amb un altre president de Rússia», va dir el líder ucraïnès després de firmar una llei executiva que afirma la «impossibilitat» de negociar amb l’actual lideratge rus.
Aquest diàleg porta des de fa temps en dic sec, malgrat els intents de Turquia i Israel d’exercir de mediadors o l’ocurrència llançada dilluns pel multimilionari Elon Musk a les xarxes socials, una proposta més pròxima a les posicions russes que ucraïneses, cosa que ha generat malestar a Kíiv. Entre altres idees el fundador de Tesla va proposar la celebració de referèndums supervisats per les Nacions Unides a les quatre regions annexionades pel Kremlin i el reconeixement de Crimea com a part de Rússia. «¿Quin Elon Musk t’agrada més: el que recolza Ucraïna o el que recolza Rússia?», li va respondre sarcàsticament Zelinski a les xarxes.
El seu decret és tan inflexible que podria interpretar-se com una manera de sembrar la discòrdia a Moscou, on cada vegada més comentaristes s’atreveixen a airejar el desastrós rumb que ha adoptat la guerra per als seus interessos. Tant que si el descontentament intern continués creixent podria ser utilitzat com a argument pels rivals de Putin en una eventual revolta palatina per apartar-lo del poder. El que està clar és que Ucraïna té en aquests moments pocs incentius per negociar amb el mateix autòcrata que va proclamar la setmana passada que Lugansk, Donetsk, Kherson i Zaporíjia «seran per sempre» part de la pàtria russa.
Territoris recuperats
Després de recuperar durant el cap de setmana l’estratègica localitat de Liman a la regió de Donetsk, abandonada per les tropes russes amb tanta velocitat que van deixar desenes de cossos dels seus camarades tirats a les cunetes, les tropes ucraïneses van trencar les línies del front a Kherson per consumar el seu avenç més gran al sud des de les primeres setmanes de la invasió. Els militars de Zelenski han aconseguit avançar un mínim de 30 quilòmetres cap al sud, segons diverses fonts, i aquest dimarts van alliberar almenys quatre localitats més. Entre les quals Davidiv Brid i Starisillia.
Els seus militars segueixen a l’oest del riu Dnipró, però ja no estan gaire lluny de ciutats com Nova Khakhovk, considerada per fonts occidentals citades per ‘The Guardian’ com una plaça essencial perquè Rússia pugui mantenir el control de la capital de Kherson i de la península de Crimea.
Suport occidental a la posició de Zelenski
Notícies relacionadesKíiv sembla tenir a més el suport dels seus aliats en la seva aposta per tancar-se en banda a una possible negociació, enarborada pel Kremlin amb una creixent freqüència, potser per la seva necessitat d’interrompre la guerra i guanyar temps per recompondre la seva delmada tropa. «Ara no hi ha cap possibilitat que les negociacions acabin amb la guerra que Rússia va llançar sobre Ucraïna», va dir la ministra d’Exteriors alemanya, Annalena Baerbock en una entrevista. «La proposta de Putin va sonar com ‘us robarem el país, esclavitzarem els vostres ciutadans i després firmem la pau», va afegir en al·lusió a l’envit per negociar expressat la setmana passada pel líder rus mentre anunciava l’annexió de la Ucraïna ocupada.
En la seva recerca desesperada de carn fresca per al front, el Kremlin ha reclutat ja 200.000 reservistes, segons el seu ministre de Defensa. Molts menys tanmateix dels 700.000 russos que s’han escapat del país des que es va anunciar la mobilització el passat 21 de setembre, segons l’edició russa de la revista ‘Forbes’.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034