Premis Nobel

El Nobel de la Pau premia la lluita pels drets humans a Rússia, Ucraïna i Bielorússia

El comitè entrega el premi a l’activista polític bielorús Ales Bialiatski, a l’organització russa de drets humans Memorial i a l’organització ucraïnesa de drets humans Center for Civil Liberties

El Nobel de la Pau premia la lluita pels drets humans a Rússia, Ucraïna i Bielorússia

SERGEI GAPON / AFP

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El premi Nobel de la pau 2022 ha reconegut la lluita pels drets humans a Rússia, Ucraïna i Bielorússia, un missatge potent en plena guerra. El comitè noruec del Nobel ha guardonat l’activista polític bielorús Ales Bialiatski, conegut per la seva tasca humanitària amb el Centre de Drets Humans Viasna; l’organització russa de drets humans Memorial, i l’organització ucraïnesa de drets humans Center for Civil Liberties.

«Els guardonats amb el premi Nobel de la pau representen la societat civil als seus països d’origen. Durant molts anys han promogut el dret a criticar el poder i a protegir els drets fonamentals dels ciutadans», han explicat. «Han fet un esforç extraordinari per documentar els crims de guerra, les violacions dels drets humans i l’abús de poder. Junts demostren la importància de la societat civil per a la pau i la democràcia».

Notícies relacionades

Tot i que aquesta és, probablement, la categoria dels premis Nobel més difícil de pronosticar, en la llista de favorits també hi figuraven el polític opositor rus Alexei Navalni; l’opositora bielorussa Sviatlana Tsikhanóuskaia; el locutor de naturalesa britànic David Attenborough; l’Organització Mundial de la Salut (OMS); l’activista mediambiental Greta Thunberg; el papa Francesc; el ministre d’Afers Exteriors de Tuvalu, Simon Kofe, i el govern d’Unitat Nacional de Birmània. Aquests eren alguns dels candidats proposats pels legisladors noruecs.

L’any passat, els guardonats amb el premi Nobel de la pau van ser la periodista filipina Maria Ressa i el periodista rus Dmitri Muratov. Els dos reporters van ser reconeguts pels seus esforços per salvaguardar la llibertat d’expressió, «condició indispensable per a la democràcia i la pau duradora», a la Filipines de Rodrigo Duterte i la Rússia de Vladímir Putin, autocràcies hostils per a l’exercici periodístic.