Guerra Rússia – Ucraïna

¿Què és l’Harmagedon nuclear de què alerta Biden?

El president dels Estats Units adverteix que l’amenaça nuclear llançada per Putin torna a posar el món en suspens davant un hipotètic escenari de guerra atòmica

¿Què és l’Harmagedon nuclear de què alerta Biden?
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels Estats Units, Joe Biden, va advertir aquest dijous que les amenaces llançades per Vladímir Putin posen el món davant el risc d’un Harmagedon nuclear, una situació crítica que no es vivia des de la guerra freda. Però, ¿a què es refereix aquesta expressió?

En una trobada amb membres demòcrates, Biden va dir que el president de Rússia «no fa broma quan parla de l’ús d’armes nuclears tàctiques o d’armes biològiques o químiques». «No ens hem enfrontat a la perspectiva de l’Harmagedon des de Kennedy i la crisi dels míssils a Cuba».

Un Harmagedon nuclear és un terme que s’utilitza per referir-se a l’hipotètic escenari d’una guerra nuclear a gran escala. En aquesta situació, l’ús d’armes nuclears per part d’un país portaria a una reacció similar dels altres, una reacció en cadena que portaria a una destrucció mútuament assegurada que podria suposar la destrucció de la humanitat. Com va alertar el científic Albert Einstein: «No sé amb quines armes es lliurarà la Tercera Guerra Mundial, però la Quarta Guerra Mundial es lliurarà amb pals i pedres».

Notícies relacionades

L’octubre del 1962, el món va contenir la respiració davant l’escalada de tensió nuclear entre els EUA i la ja difunta Unió Soviètica. El desplegament de míssils balístics nord-americans a Itàlia i Turquia va ser respost per Moscou, que va situar els seus en bases a l’illa de Cuba. Durant 35 dies, la confrontació va fer pensar que aquest escenari apocalíptic era una possibilitat cada vegada més real.

Reacció davant l’amenaça

La por despertada durant aquesta crisi va portar la majoria de països del món a acordar tractats de dissuasió nuclear i va donar ales als moviments pacifistes antinuclears. El 1970 fins a 190 països de tot el món van segellar el Tractat de No Proliferació Nuclear, que va limitar a cinc països la possessió d’armes nuclears: Els EUA, Rússia, el Regne Unit, França i la Xina. L’any passat va entrar en vigor el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears, un acord internacional jurídicament vinculant que han ratificat 50 nacions.