Drets humans
Expertes de l’ONU reclamen l’excarceració de l’activista bielorús Bialiatski
El guardonat s’enfronta a una sentència d’entre 7 i 12 anys per presumpte «finançament d’accions que violen bastament l’ordre públic»
Anais Marin, Mary Lawlor i Irene Khan, tres expertes de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), han demanat aquest dilluns l’«alliberament immediat» de l’activista bielorús empresonat Alés Bialiatski, que va ser guardonat divendres passat amb el Nobel de la pau juntament amb l’organització russa Memorial i l’organització ucraïnesa Centre per a les Llibertats Civils.
«Estem consternades per l’actual detenció arbitrària de Bialiatski i els càrrecs contra ell, que podrien implicar fins a 12 anys de presó com a represàlia pel seu legítim treball en matèria de drets humans», van destacar en un comunicat les relatores especials de l’ONU Marin, Lawlor i Khan.
Marin és la relatora de l’ONU per a Bielorússia, Lawlor la seva homòloga per a defensors de drets humans i Khan, antiga secretària general de l’oenagé Amnistia Internacional (AI), és la relatora de les Nacions Unides per a la llibertat d’opinió i expressió.
Cinc nominacions
Bialiatski, que ha sigut nominat al Nobel de la pau cinc vegades, va fundar l’organització de drets humans Viasna –que significa primavera– el 1996. Des d’aleshores, ha denunciat en reiterades ocasions la repressió del règim d’Alexandr Lukaixenko, el president de Bielorússia.
L’activista va ser detingut per primera vegada el 2011, acusat d’evasió d’impostos. Després de complir una condemna de tres anys, va tornar a ser detingut el juliol del 2021, aquesta vegada per participar en unes protestes massives contra unes eleccions presumptament manipulades. Actualment, s’enfronta a una sentència d’entre 7 i 12 anys per presumpte «finançament d’accions que violen bastament l’ordre públic», per la qual cosa no podrà recollir el premi presencialment.
Les expertes van remarcar que les llargues penes de presó contra activistes de drets humans són «un símbol dels abusos del sistema judicial i de la impunitat amb què actuen les autoritats bielorusses».
25 anys d’activisme
La creació de l’organització Viasna, assentada a Minsk, ofereix assistència financera i legal a presos polítics i a les seves famílies. Així mateix, ha registrat les violacions dels drets humans comeses durant les manifestacions del 2020 i 2021 contra el govern de Lukaixenko.
Notícies relacionadesA més de ser el fundador del Centre de Drets Humans Viasna, Alés Bialiatski va ser vicepresident de la Federació Internacional de Drets Humans (FIDH). El comitè del premi Nobel el considera un dels precursors del moviment democràtic que va sorgir a Bielorússia a mitjans de la dècada de 1980.
Al llarg de 25 anys d’activitat, Bialiatski ha rebut nombrosos premis en el camp dels drets humans: el 2006 el premi Suec a la Ira dels Parells, el premi a la Llibertat Andrei Sakharov i el premi Homo Homini (atorgat per Václav Havel); el 2011 el premi al Defensor dels Drets Humans de l’Any, el premi a la Llibertat d’Expressió de la Unió d’Escriptors de Noruega; el 2012 el premi del Departament d’Estat dels EUA, el premi Lech Wałęsa, el premi Petra Kelly; el 2013 el premi de Drets Humans Václav Havelm i el 2020 el premi Right Livelihood.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034