Conseqüències de l’aïllament rus

El cap de l’agència de ciberseguretat alemanya, destituït pels seus presumptes vincles russos

  • La destitució arriba després que Alemanya patís dissabte un sabotatge ferroviari de gran magnitud, per al qual alguns van evocar la pista russa

El cap de l’agència de ciberseguretat alemanya, destituït pels seus presumptes vincles russos
1
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

El cap de l’agència de ciberseguretat alemanya (BSI), Arne Schönbohm, serà destituït després que informacions publicades en alguns mitjans de comunicació el vinculessin suposadament amb una associació presumptament pròxima als serveis secrets russos, van afirmar fonts governamentals dilluns. «El canvi en el càrrec de president de la BSI es produirà ràpidament», van precisar aquestes fonts.

El ministeri de l’Interior alemany va declarar per la seva banda «prendre’s seriosament» les acusacions contra Arne Schönbohm, i «investigar de manera exhaustiva» el tema. «El ministeri estudia totes les opcions per gestionar aquesta situació», va afegir sense concretar més.

Arne Schönbohm va ser acusat per la seva implicació en una associació batejada «Cyber-Sicherheitsrat Deutschland» (Consell alemany de ciberseguretat). Aquesta agència ha sigut al seu torn acusada en diverses ocasions de mantenir contactes amb la intel·ligència russa. L’associació, cofundada per Schönbohm i amb seu a Berlín, aconsella les empreses, agències governamentals i responsables polítics sobre les qüestions de ciberseguretat. Schönbohm va qualificar les acusacions, segons les quals estaria sota influència russa, «d’absurdes».

Sabotatge

Notícies relacionades

Aquesta destitució arriba després que Alemanya patís dissabte un sabotatge ferroviari de gran magnitud, per al qual alguns van evocar la pista russa en el context de la guerra d’Ucraïna. Un tall de cables de comunicació estratègics per als trens va paralitzar el trànsit durant tres hores al nord del país.

Moscou va ser acusat diverses vegades de ciberespionatge contra Berlín, abans fins i tot de l’inici de la invasió russa a Ucraïna. En anteriors ocasions, Rússia ja havia sigut responsabilitzada d’un pirateig informàtic a gran escala dirigit el 2015 contra els ordinadors del Bundestag i els serveis de la llavors cancellera Angela Merkel, així com l’OTAN.