Plebiscit
El govern de Nicola Sturgeon demana al Suprem que resolgui si Escòcia pot convocar un referèndum d’independència
La ministra principal té la intenció de celebrar el nou referèndum el 19 d’octubre de l’any vinent
Un treballador carrega les caixes amb les paperetes per al referèndum. /
L’advocada del Govern d’Escòcia, Dorothy Bain, va apressar dimarts el Tribunal Suprem britànic en la vista que s’està celebrant a Londres, a aclarir si el parlament autònom d’Escòcia té competències per aprovar la legislació que permeti convocar un referèndum d’independència, sense precisar el consentiment del Govern britànic. La qüestió, va argumentar la lletrada en una intervenció de diverses hores davant els cinc jutges que componen el Tribunal Suprem, «s’ha enverinat» i continua «ressonant» permanentment fins que no es resolgui.
Bain afirma estar buscant certesa legal en un assumpte «d’excepcional importància pública, per a la gent d’Escòcia i del Regne Unit». L’advocada argumenta que es tracta de portar a terme un «referèndum consultiu», que no tindria conseqüències legals.
James Edie, en representació del Govern britànic, desitja per contra que el Tribunal rebutgi pronunciar-se sobre el cas, al·legant que l’anàlisi proposada només és possible si la llei ja hagués sigut aprovada pels membres del Parlament Escocès.
Exclòs «el context polític»
Notícies relacionadesRobert Redd, president Suprem, va puntualitzar a l’inici de la vista, que el Tribunal ha de decidir en primer lloc «si pot o ha de contestar amb propietat» a la pregunta que li plantegen. En cas d’una resposta afirmativa el Tribunal haurà «de respondre a la pregunta de si el Parlament escocès té poders per legislar un referèndum d’independència a Escòcia». Redd va puntualitzar que la decisió dels jutges es limitarà a «qüestions tècniques de la llei», quedant exclòs «el context polític». També va avançar que pot comportar mesos arribar a una decisió, perquè ell i els seus col·legues han de revisar 8.000 pàgines de documents. Els dos dies previstos per a la vista, «només són la punta de l’iceberg», va assenyalar.
Bona part de la disputa gira a l’entorn de les diferents interpretacions de la Llei d’Escòcia de 1998, en la qual s’inclouen els assumptes relatius a la Unió que són matèria reservada del Parlament de Westminster. La ministra principal, Nicola Sturgeon, desitja celebrar un segon referèndum l’octubre de l’any vinent, però el Govern britànic es nega a donar-li permís.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia