Líder del Partit Comunista Xinès
Xi Jinping, una piconadora contra la corrupció
La neteja del partit li ha valgut a Xi el massiu suport popular i l’ha deslliurat de rivals polítics
La condemna de Zhou Yongkang, el tsar de la seguretat, anticipava la glòria eterna en el partit per a Fu Zhenghua, ministre de Justícia. L’operació va ser una pacient obra d’orfebreria. Durant mesos va arrestar o va interrogar 300 dels seus col·laboradors fins que va seure a la banqueta, ja nu de defenses, al que havia ostentat el tercer càrrec del país. L’aparell de seguretat manejava en temps del temut Zhou més pressupost que l’Exèrcit i sota la seva capa hi cabien els tribunals, la Fiscalia, la policia, les forces paramilitars i els serveis d’espionatge. Zhou va rebre la seva condemna a cadena perpètua el 2015 i Fu, el seu heroic carceller, va escoltar la seva la setmana passada: cadena perpètua per corrupció. L’eternitat és breu en temps de Xi Jinping.
L’imminent congrés del Partit Comunista, que arrenca aquest diumenge, ha portat el frenesí als tribunals. Dies abans havia sigut condemnat Sun Lijun, viceministre de seguretat pública, i tres caps policials. El missatge que ningú està fora de perill retruny de nou després que Xi, acabat d’estrenar el càrrec, ja trenqués amb la investigació sobre Zhou la regla no escrita que els membres del Comitè Permanent del Politburó disfruten d’un plàcid retir.
La campanya contra la corrupció és la imatge de marca de Xi i s’hi assenta el suport popular. Quatre milions de membres del partit han sigut investigats i més d’un milió han sigut castigats en la seva dècada al poder per aturar un problema enquistat i que amenaçava la supervivència del partit. Mai va faltar la corrupció al partit però es va agreujar quan l’obertura econòmica va multiplicar els recursos i les temptacions. Hu Jintao, predecessor de Xi, ja va diagnosticar l’amenaça però li va faltar vigor per combatre-la.
Vicis del poder
Molts miraven el partit com un niu d’arribistes i ningú era més odiat que el governant local, un compendi de vicis en l’imaginari popular. Sagnava les arques amb banquets i concubines, explotava qualsevol via corrupta, menyspreava el poble que va prometre servir i concentrava les seves atencions en els superiors que gestionen els ascensos. Combatre la corrupció xocava contra un sistema que l’estimulava i després de cada detenció sonada es pensava que el dissortat no havia pagat a la finestreta adequada, havia sigut víctima de guerres intestines o el cap de turc que cíclicament calmava les masses. Quinze anys enrere, en un viatge pel curs del riu Yantzé després de la inauguració de la presa dels Tres Colls, aquest corresponsal escoltava de la majoria de veïns el mateix lament: les indemnitzacions pagades per Pequín després de ser expulsats de casa seva van acabar a les butxaques dels governs locals. Així de sistèmica i enquistada estava la corrupció.
Xi va recordar que les dinasties van caure quan la seva diligència i austeritat van mudar en vagància i rapinya, va advertir que la corrupció empenyia el partit al col·lapse i va prometre que caçaria «tigres i mosques» per definir buròcrates i alts càrrecs. Després va traslladar la neteja des del partit a l’Exèrcit, a les paquidèrmiques empreses estatals, al sector financer i, finalment, al privat. Una visita mensual a la comissaria policial més pròxima amb ‘baijiu’ (l’aiguardent nacional) i tabac ja no blinda els negocis dels problemes ni són obligatoris els banquets, borratxeres i prostitutes per tancar contractes. Les dones han sigut les més beneficiades pel canvi dels usos empresarials que les penalitzaven.
A la campanya no li falten asteriscs. En nom seu han sigut escombrats membres de clans rivals que entorpien l’ascens de Xi. Un lustre enrere va revelar que cinc pesos pesants, entre els quals es comptava Zhou, havien tramat conspiracions polítiques. Res fa pensar que la dictadura xinesa sigui l’única sana i estàlvia de la corrupció ni del nepotisme. Investigacions periodístiques han rastrejat les fortunes de familiars de l’elit fins a paradisos fiscals i en els monopolis estatals energètics abunden els cognoms de l’aristocràcia vermella. És impossible calcular en quin percentatge operen les pugnes de palau i el propòsit de neteja després de la condemna d’un alt dirigent.
Millora en transparència
Notícies relacionadesAguanta la certesa que mai s’havia lluitat més i millor contra la corrupció. La Xina ha avançat 15 llocs en la classificació global de transparència durant la dècada de Xi i els funcionaris locals senten tanta por que han frenat infraestructures necessàries per evitar les fiscalitzacions. A l’ímpetu oficial s’hi han sumat la premsa local, guanyada ja la seva llibertat per destapar tripijocs després d’una lluita àrdua, i internet, la millor i més desconeguda notícia que li ha passat a la Xina en dècades. N’hi ha prou amb una denúncia o la foto d’un funcionari local amb un rellotge de luxe perquè es formi un tsunami a les xarxes socials que es carrega el subjecte. La fiscalització no arriba a la cúpula del partit però no és un avenç irrellevant si ho comparem amb la barra lliure que el partit va heretar del mandarinat.
Xi va necessitar per anar contra Zhou, el més alt càrrec a ser investigat per corrupció des que Mao va crear la república, el vistiplau dels seus predecessors, Hu Jintao i Jiang Zemin. Avui, establert el seu poder després d’una dècada, dirigeix la campanya contra la corrupció sense brides, a les verdes i a les madures.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034