Represa de relacions

Hamàs visita Síria per primer cop en una dècada

  • Els militants palestins van tancar les seves oficines a Damasc i van trencar les aliances amb el també membre de l’eix de resistència, el president Baixar al-Assad, el 2012

Hamàs visita Síria per primer cop en una dècada

PRESIDENCIA DE SIRIA

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Una altra visita per a Baixar al-Assad. Aquesta vegada, una delegació de Hamàs ha viatjat fins a Síria per primera vegada en una dècada. Dos alts funcionaris del grup militant palestí han escenificat la represa de les relacions després que els palestins recolzessin l’aixecament de l’oposició contra el dictador sirià. Hamàs aterra a Damasc aquest dimecres després del seu viatge a Algèria per també esmenar la divisió amb el seu rival palestí, el moviment Fatah del president palestí, Mahmud Abbàs

«Si Déu vol, girarem full i mirarem cap al futur», ha dit Khalil al Hayah, a càrrec de l’Oficina de Relacions Àrabs i Islàmiques de Hamàs, des de Damasc. Junt amb altres representants de diverses faccions palestines, Al Hayah ha mostrat el seu entusiasme per aquesta reconciliació en aquest «dia gloriós». Després de reunir-se amb Assad, ha expressat els interessos del president sirià al «suport de Síria a la resistència palestina». També ha insistit en l’oposició de Hamàs a «qualsevol agressió sionista o nord-americana contra Síria».

Malgrat les aliances històriques, Hamàs va trencar relacions amb el règim d’Assad a l’inici del conflicte. Durant anys, el grup palestí va mantenir una base política a Síria que recolzava els militants en la seva campanya contra Israel. El poderós lideratge de Hamàs es va mantenir a Damasc, fins i tot quan el grup va prendre el poder de la Gaza el 2007. Però la Guerra Civil siriana i la violència d’Assad sobre la seva ciutadania va propiciar la ruptura. La majoria de l’oposició que es va aixecar eren musulmans sunnites, com Hamàs. Recolzar algú com Assad, pertanyent a la secta minoritària xiïta dels alauites, mentre massacrava la població civil era difícil de justificar. Les protestes a tota la regió contra la violència d’Assad van provocar l’adeu.

Eix de la resistència

Així Hamàs s’acomiadava de l’eix de la resistència integrat per l’Iran, Síria i la milícia xiïta libanesa Hezbol·là. Precisament han sigut l’Iran i Hezbol·là, aliats clau de Assad, els qui han mediat durant mesos per al restabliment de les relacions. Al setembre, Hamàs anunciava la seva intenció de reprendre els llaços amb Síria «per servir els interessos del nostre poble i les seves causes justes, especialment les causes palestines, en vista dels avenços regionals i internacionals».

Aquests avenços són, més aviat, retrocessos per a Hamàs ja que Israel ha restaurat relacions amb Turquia, malgrat els missatges propalestins del seu president, Recep Tayyip Erdogan. Al seu torn, diversos països àrabs, com Emirats o Bahrain, ja fa dos anys que van normalitzar llaços amb l’arxienemic de Hamàs. 

Aliats per a l’Iran

Notícies relacionades

Per la seva banda, a Teheran li interessa restablir aquest eix ja que li falten aliats. Les converses amb les potències mundials sobre el seu programa nuclear estan estancades i, en un moment de crispació social i protestes al seu país, els aiatol·làs necessiten suports. Durant aquesta dècada, ni l’Iran ni Hezbol·là s’han separat d’Assad però tampoc de Hamàs. Tot i que el dictador sirià desitjava aquest acostament, ha deixat ben clar que la reconciliació és amb la «branca de resistència» de Hamàs.

Segons ha informat el diari progovernamental Al Watan, no es relacionaran amb la facció de la Germandat Musulmana, en aparent referència al líder de Hamàs, Khaled Mashaal, que fins al 2012 tenia la base a Damasc. Ara es troba a Qatar des d’on va exercir el lideratge de la milícia durant cinc anys més abans de la pujada al poder de l’actual cap polític Ismail Haniyeh. Darrere de Mashaal, les oficines de Hamàs a la capital siriana van tancar. Ara caldrà veure quant triguen a obrir.