Enfrontament tribal

Almenys 150 morts en 24 hores en nous xocs tribals a l’est del Sudan

Brot de violència «similar a un genocidi».

Almenys 150 morts en 24 hores en nous xocs tribals a l’est del Sudan
2
Es llegeix en minuts

Almenys 150 persones han mort i 100 més han resultat ferides en les últimes 24 hores a causa d’un nou brot de violència tribal a l’estat sudanès del Nil Blau, fronterer amb Etiòpia, van informar les autoritats locals.

El governador de la localitat de Wad al-Mahi, Abdulaziz al-Amin, va dir en declaracions a la premsa que els combats entre les tribus haussa i anqasna es van reprendre la nit de dimecres i es van prolongar fins al matí d’aquest dijous, i que el saldo total de morts fins al moment ascendeix a 150.

L’oficial va descriure el nou brot de violència com «una cosa similar a un genocidi».

Segons Al-Amin, un dels clans va atacar els pobles de la tribu rival, van disparar als habitants, incloses dones i nens, i van esquarterar els seus cossos amb armes blanques. Posteriorment van calar foc al poblat per no deixar cap resident amb vida.

Per la seva banda, el director de l’hospital de la ciutat de Wad al-Mahi, Abbas Moussa Ibrahim, va dir en un comunicat que el centre va rebre 155 cadàvers, entre avis, dones i nens, mentre que la xifra de ferits supera les 120 persones.

Abbas va indicar que els habitants dels poblats van ser assassinats «de manera horrible», i que les autoritats han decidit cavar diverses fosses comunes per enterrar-los aquest mateix dijous.

El conflicte entre les dues tribus va començar la setmana passada i es va estendre a diversos pobles, una cosa que va obligar les autoritats a imposar un toc de queda nocturn.

La tribu haussa s’estén per les majors parts del Sudan i es dedica principalment a l’agricultura i el comerç, mentre que l’anqasna, d’origen africà, només es troba a l’estat del Nil Blau.

Notícies relacionades

Segons les Nacions Unides, entre gener i setembre del 2022, 546 persones van morir i 846 van resultar ferides a causa del conflicte entre comunitats i els atacs armats tribals, mentre que més de 211.000 persones es van veure obligades a deixar la seva llar.

La violència entre la miríada de tribus que habita el Sudan és habitual, tot i que els esclats han augmentat en els últims mesos enmig de la greu crisi econòmica i política, provocada aquesta última per un cop d’estat militar l’octubre passat que va interrompre un procés de transició democràtica iniciat el 2019.