Diferències entre els dos països
Macron rep Scholz en un moment de relacions fredes entre París i Berlín
París defensa que la UE posi en marxa un mecanisme similar al de l’anomenada «excepció ibèrica» per limitar el preu del gas que s’utilitza per a la generació d’electricitat, mentre que Berlín és un dels que s’hi oposa frontalment
El president francès, Emmanuel Macron, rebrà aquest dimecres el canceller alemany, Olaf Scholz, en un moment en què les relacions entre París i Berlín no passen el millor moment, amb tensions en diversos àmbits.
L’Elisi va confirmar aquest dimarts que la trobada, un dinar de feina, es desenvoluparà per tractar assumptes com la defensa, l’economia i l’energia, «amb l’objectiu de reforçar les cooperacions franco-alemanyes». La reunió es produeix després del viatge de Macron a Berlín el passat dia 3 i després del Consell Europeu de dijous passat, va afegir l’Elisi en un comunicat, en què també va assenyalar que els dos dirigents abordaran «els desafiaments comuns» que els dos països «hauran d’afrontar en el decenni pròxim i la millor manera de respondre de manera unida i solidària». La guerra a Ucraïna també figurarà en el menú de treball, «amb el mateix esperit de suport indefectible» a Kíiv.
L’Elisi va assegurar que Scholz «donarà compte de les decisions preses en la conferència sobre la reconstrucció d’Ucraïna» que té lloc aquest dimarts a Berlín, organitzada en el marc de la presidència alemanya del G-7.
Eix franco-alemany
Però la trobada servirà sobretot per rellançar l’eix franco-alemany, una cosa deteriorada per les diferències entre els dos països a l’hora d’afrontar reptes com la solidaritat europea, l’explosió dels preus de l’energia i la cooperació en matèria de defensa.
Símptoma d’aquest refredament va ser la suspensió aquest dimecres del consell de ministres bilateral que havia de tenir lloc al castell de Fontainebleau, que anava a ser el primer de Scholz i que va ser retardat diverses setmanes.
Des de l’escut antimíssils que ha llançat Berlín, el futur avió de combat europeu o la forma d’afrontar la crisi energètica són alguns dels elements que han distanciat els dos motors de la construcció europea.
Notícies relacionadesParís defensa que la UE posi en marxa un mecanisme similar al de l’anomenada «excepció ibèrica» per limitar el preu del gas que s’utilitza per a la generació d’electricitat, mentre que Berlín és un dels que s’hi oposa frontalment.
Per la seva banda, fa setmanes que, Scholz, dona el seu suport a Espanya i Portugal amb el projecte de gasoducte MidCat, finalment abandonat per l’oposició de Macron i substituït pel BarMar, un corredor d’hidrogen entre Barcelona i Marsella.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034