Eleccions al Brasil
El lul·lisme s’apropia dels carrers del Brasil: «Només Lula podia aconseguir això»
Milers de persones han envaït el centre de São Paulo per celebrar el triomf del candidat d’esquerres en unes eleccions marcades per la polarització
El soroll eixordador de les motos i les botzines dels cotxes s’ha apropiat aquest diumenge dels voltants de l’avinguda Paulista, al centre de São Paulo, després de la victòria de Luiz Inácio Lula da Silva en les eleccions al Brasil. Milers de persones, vestides de vermell i abillades amb gorres i banderes amb la cara del nou president electe, han envaït els carrers al crit d’«olé, olé, olá, Lula, Lula» i fent el gest que més els representa després d’un recompte d’infart: la ja emblemàtica L, dibuixada amb els dits índex i polze.
A les portes de l’Hotel Intercontinental, on Lula ha fet el seu discurs després de conèixer-se el resultat, desenes de persones esperen impacients davant les tanques que el líder del Partit dels Treballadors (PT) aparegui. Entre elles hi ha Telma Clemente, una jubilada de 64 anys, que observa la multitud més jove des de la segona fila. «És un alleujament per a tothom reprendre la democràcia. He patit molt aquesta nit, igual com tots els brasilers d’esquerra i progressistes, perquè esperàvem una victòria amb un marge més gran. Gràcies a Déu hem guanyat, només Lula podia aconseguir això en un país que travessa un moment tan crític», assegura.
La sensació d’alleujament és la més predominant entre els assistents, que reconeixen el cansament psicològic després d’una campanya marcada pels insults, les acusacions i les notícies falses. Catarina Paese, una advocada de 25 anys, reconeix que té por per l’elevat nombre de persones que han votat el candidat d’ultradreta i actual president, Jair Bolsonaro. «Després de tot el que hem viscut aquests últims quatre anys, em sento espantada perquè la meitat del país encara creu que Bolsonaro continua sent una opció», explica.
La marea roja arrasa
La marea roja és cada vegada més gran a la principal avinguda de la ciutat. La majoria dels presents, molts joves, canten proclames contra l’actual president envoltats de cervesa i broquetes de carn a la brasa. Unes proclames només interrompudes pels petards, que retrunyen en l’ambient cada cinc minuts. Fabiano Camargo, tècnic d’infermeria de 34 anys, assegura que se sent alleujat per la sortida d’un governant que qualifica de «genocida». «Els pobres i els treballadors són els que més han patit els últims quatre anys de Bolsonaro. Ha sigut molt estressant perquè hem hagut de defensar pautes bàsiques com la feina i el combat a la fam. Ara tenim quatre anys més per esborrar l’ombra del feixisme en aquest país».
Les persones que han sortit aquest diumenge per celebrar la victòria de Lula són part dels més de 60 milions de votants que s’han decantat per l’expresident en aquestes eleccions. A casa seva s’hi han quedat 58 milions més, que han donat el vot a Bolsonaro i que, aquesta nit, representen l’altra cara de la moneda. Com es pot acabar amb la divisió i reconciliar el país és una de les grans preguntes que es plantegen persones com Carlos Módena, un funcionari de 56 anys. «Aquest Govern ha dividit el país, ara espero que Lula aconsegueixi unificar-lo de nou. És una tasca molt difícil, perquè el bolsonarisme es mantindrà, però crec que només un líder carismàtic com ell pot aconseguir-ho».
Notícies relacionadesAltres persones com Ingrid Mazeto, una fisioterapeuta de 46 anys, consideren que l’única manera de reconciliar el poble brasiler és amb la millora de l’economia i de les polítiques públiques. «Malgrat que Bolsonaro ha obtingut gairebé la meitat dels vots, crec que són molt pocs els que efectivament concorden amb les seves idees extremes. La majoria està lligada als plantejaments econòmics liberals, en el moment en què l’economia comenci a funcionar aquesta polarització acabarà ràpid» afirma Mazeto.
A pocs metres de l’avinguda Paulista, uns joves passen per sota d’un balcó amb la bandera del Brasil penjada, símbol del bolsonarisme en aquestes eleccions. «¡Fora Bolsonaro!», crida una, mirant cap a dalt. Aquesta vegadaningú respon. La meitat del país ha pres els carrers, l’altra meitat, guarda silenci.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia