Lliga Àrab
Arrenca la cimera àrab amb missatges d’unitat i en defensa de la causa palestina
El president algerià reivindica un front comú per afrontar la crisi econòmica actual
Els representants dels països àrabs ja es troben a Alger per celebrar la Cimera de la Lliga Àrab després de tres anys d’aturada. En la sessió d’obertura s’han repetit els missatges d’unitat, tot i que no serà fins aquest dimecres quan els líders posin fil a l’agulla. A sobre de la taula s’acumulen els conflictes del Iemen i Líbia, a més de la crisi econòmica i la inseguretat alimentària que sacseja molts punts de la regió.
«La causa palestina és el nostre tema central», ha reivindicat el president algerià, Abdelmadjid Tebboune, en el seu discurs com a amfitrió. Algèria ha encapçalat aquesta reivindicació i vol que la cimera serveixi per aconseguir la unitat dels seus homòlegs àrabs, especialment per contrarestar l’acostament de diversos països membres a Israel. Minuts abans, el president tunisià, Kaïs Saïed, també ha defensat que l’única solució és un Estat palestí lliure amb capital a Jerusalem.
A més, el mandatari algerià ha remarcat que «el món àrab no ha conegut abans una crisi com l’actual» i ha demanat crear un bloc econòmic «inexpugnable» entre els països àrabs per «preservar els nostres interessos comuns». La cimera ha arrencat amb la presència d’una dotzena de caps d’Estat, la meitat dels que formen la Lliga Àrab. Entre les absències, destaquen la del príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman i la majoria de líders del Golf, a més dels monarques del Marroc i Jordània.
Primera cimera després dels ‘Acords d’Abraham’
Notícies relacionadesPrimera cimera després dels ‘Acords d’Abraham’El 2020, els Emirats Àrabs Units i Bahrain van normalitzar les seves relacions amb Israel. L’Estat hebreu llançava, de la mà de l’anterior president nord-americà, Donald Trump, la seva conquista diplomàtica dels països del Golf. Mesos després, el Marroc va seguir els mateixos passos i el Sudan va firmar un acord preliminar. Era la primera vegada en 26 anys, des de l’acord de pau amb Jordània el 1994, que un país àrab normalitzava relacions amb les autoritats israelianes. La cimera d’Alger és la primera en la qual tots els països àrabs es troben després d’aquests acords que han polaritzat la regió.
La fractura magribina
La fractura magribinaAbans de començar la cimera, el Marroc i Algèria ja han protagonitzat una nova demostració de la crisi diplomàtica que passen. Mohamed VI va anunciar, en l’últim moment, que no ocuparia el seu seient en la reunió i que estaria representat pel seu ministre d’Exteriors, Nasser Bourita. El cap de la diplomàcia marroquina ja va viatjar a Alger diumenge per reunir-se amb els seus homòlegs àrabs, una visita que va causar polèmica al Marroc, al considerar que les autoritats algerianes no li van donar un tracte diplomàtic correcte, segons van explicar diversos mitjans del país. Per contra, la diplomàcia algeriana ha defensat que va rebre el mateix tracte que els altres ministres.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia