Guerra

Ucraïna busca documentar «crims de guerra» russos a la ciutat alliberada de Kherson

L’himne ucraïnès va tornar a sonar divendres després de la retirada de les tropes russes, que l’havien capturat poc després de l’inici de la invasió

Ucraïna busca documentar «crims de guerra» russos a la ciutat alliberada de Kherson
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les autoritats ucraïneses han començat aquest dissabte a desminar Kherson i a documentar els «crims» comesos durant els vuit mesos d’ocupació russa a la ciutat del sud del país.

L’himne ucraïnès va tornar a sonar divendres a Kherson després de la retirada de les tropes russes, que l’havien capturat poc després de l’inici de la invasió ordenada pel president Vladímir Putin a finals de febrer d’aquest 2022.

Kherson és «nostra», va proclamar el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, després de la sortida dels invasors, confrontats des de fa setmanes a una important contraofensiva al sud i l’est. La televisió ucraïnesa ha tornat a funcionar a la ciutat i el proveïdor d’energia de la regió ha indicat que estava treballant per restablir el subministrament elèctric.

El cap de la policia ucraïnesa, Ígor Klimenko, ha revelat que uns 200 agents estaven muntant controls de carretera i registrant «els crims dels ocupants russos». També ha demanat cautela als habitants per les possibles mines terrestres col·locades per les tropes russes. Un policia va resultar ferit mentre desminava un edifici administratiu, va recordar.

«Rússia encara no ha utilitzat tot el seu arsenal»

Kherson era l’única capital regional que havia caigut en mans russes i el seu alliberament representa un important revés per a Moscou. La regió homònima va ser a més una de les quatre que Putin va proclamar annexionades a Rússia al setembre, prometent que utilitzaria tots els mitjans a la seva disposició per defensar-la.

Si les tropes de Kíiv aconsegueixen reconquistar la totalitat de la regió, amb accés al mar Negre i el mar d’Azov, tallarien la comunicació terrestre entre Rússia i la península de Crimea, annexionada per Moscou el 2014.

Malgrat el replegament, el Kremlin continua insistint que Kherson continua sent part de la Federació Russa. «No hi ha canvis en això i no pot haver-n’hi», va declarar el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

A més, l’expresident rus Dmitri Medvédev va tornar a insinuar dissabte que Moscou podria fer servir armes nuclears. «Per raons que són òbvies per a totes les persones raonables, Rússia encara no ha utilitzat tot el seu arsenal de possibles mitjans de destrucció», va afirmar Medvédev a Telegram. «Hi ha un temps per tot», va afegir.

L’esperança d’Ucraïna

Ucraïna, per la seva banda, considera que la contraofensiva encara no s’ha acabat. El ministre ucraïnès de Relacions Exteriors, Dmitró Kuleba, ha afirmat que els països occidentals, aliats d’Ucraïna, s’estan encaminant cap a una «victòria conjunta» de «totes les nacions amants de la pau arreu del món».

«Ere molt pocs els que creien que Ucraïna sobreviuria», va afirmar Kuleba, al reunir-se amb el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, en una cimera del sud-est asiàtic a Cambodja. Blinken va elogiar l’«extraordinària valentia» de l’Exèrcit i el poble ucraïnès i va prometre que el suport dels Estats Units «continuarà durant tot el temps que calgui» per derrotar Rússia.

«La guerra continua»

A Kíiv, l’alliberament de Kherson va ser rebut amb alegria. Els residents de Kherson instal·lats a la capital, es van congregar a la cèntrica plaça Maidan embolicats en banderes ucraïneses, cantant l’himne nacional i brindant amb xampany. «Al principi no ho creia, vaig pensar que trigaria setmanes i mesos, uns quants centenars de metres alhora, i ara veiem que van arribar a Kherson en un dia, és la millor sorpresa», va declarar Artem Lukiv, de 41 anys.

Així mateix, a la capital es respirava alleujament i felicitat alhora, fet que ha sigut immortalitzat i viralitzat a les xarxes socials, on ja són milers les fotos i vídeos de ciutadans ucraïnesos donant-se suport i fins i tot abraçant els periodistes que estan explicant les bones notícies.

Notícies relacionades

A Londres, el ministre de Defensa britànic, Ben Wallace, va dir que la situació a Kherson podria portar els ciutadans russos a qüestionar la guerra. «La retirada anunciada per Rússia de Kherson marca un nou fracàs estratègic per ells. Al febrer, Rússia no va aconseguir capturar els principals objectius que s’havia fixat, exceptuant [l’ocupació] de Kherson», va recordar Wallace. «Ara, amb (aquesta ciutat) també abandonada, la gent a Rússia s’ha de preguntar: ‘¿Per què serveix tot això?’«, va afegir.

Tanmateix, el canceller ucraïnès Kuleba va advertir que «la guerra continua» i que Kíiv continua veient que «Rússia mobilitza més reclutes i porta més armes a Ucraïna».