Geopolítica
Xi i Biden es reuneixen amb Taiwan de rerefons
Els dos líders es trobaran per primera vegada des de la pandèmia
Els líders globals s’han citat davant les blanques platges de Bali per mirar de calmar un món convuls però és improbable que d’aquest paradís que atrau ioguis i altres buscadors de la pau interior surti la recepta per acabar la guerra d’Ucrania o greixar les relacions bilaterals entre la Xina i els Estats Units. La inflació galopant, l’amenaça de l’enèsima recessió global, l’alerta nuclear a Ucraïna i Corea del Nord, l’escalfament global... No li falten problemes al món i s’espera que la reunió entre Xi Jinping i Joe Biden almenys en mitigui alguns.
Sobre la cimera a Indonèsia del G-20 va planejar el morbo d’una trobada entre Vladímir Putin i Volodímir Zelenski però tots dos han caigut del cartell en les últimes setmanes. El president rus va renunciar i l’ucraïnès hi participarà per videoconferència. Aquest forat serà ocupat per Xi i Biden, que arriben a Bali en el seu millor moment. El primer va rebre en el recent congrés el seu tercer i inèdit mandat al capdavant del partit i els resultats de les eleccions han somrigut al segon quan temia el desastre.
El G-20 ha tingut en l’ASEAN, el grup de nacions del sud-est asiàtic, el seu teloner. A Phnom Penh, la capital cambodjana, Pequín i Washington es van obstinar per ampliar la seva influència en una zona clau del continent. El pols continuarà a Bali. Pequín ha confirmat que Xi es reunirà amb els seus homòlegs francès, senegalès i argentí, però seran uns quants més perquè s’acumulen els deures pendents per a la diplomàcia xinesa després de l’autoimposada aturada de la covid. Biden encara lluita per recuperar el centre de l’escena global que desdenyava el seu predecessor, Donald Trump, i recomponent els ponts d’aquella política aïllacionista.
Vells coneguts
Biden i Xi són vells coneguts. Fa més d’una dècada, en un viatge a Pequín com a vicepresident, el primer aclaria que «l’auge de la Xina no és només positiu per a la Xina sinó per als Estats Units i l’ordre mundial». Fa dos anys qualificava Xi de «perdonavides». No hi ha millor resum de la deriva de les relacions bilaterals. El millor que es pot dir de Xi i Biden és que, a diferència dels últims anys de Trump, mantenen la comunicació oberta. Des que Biden va guanyar les presidencials han parlat per telèfon cinc vegades i aquesta serà la seva primera trobada personal.
Però aquesta comunicació fluida no ha resolt cap dels plets. L’última trucada va ser jutjada com a constructiva per les dues parts i pocs dies després aterrava a Taipei la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi. No hi ha cap qüestió que descompongui més Pequín que Taiwan, i Washington insisteix que manté la seva vella política mentre s’escarrassa a vulnerar-la: són habituals les delegacions polítiques a Taipei, augmenta en freqüència i volum la venda d’armes, Biden torpedina l’«ambigüitat estratègica» que ha apuntalat la pau a l’estret durant quatre dècades i cada cop més veus a Washington demanen el principi d’una única Xina.
Biden ha anticipat que aclarirà a Xi quines són les seves línies vermelles, preguntarà per les xineses i després determinarà si entren en conflicte. I si és així, «pensarem com resoldre’l». La Xina ha demanat respecte a la coexistència pacífica i la cooperació beneficiosa de tots dos. A l’enquistat problema taiwanès s’afegeix l’intent nord-americà d’escanyar la indústria xinesa de semiconductors i microxips.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global