Cimera a Bali
El G-20 tanca un esborrany de pacte «en la direcció correcta» per condemnar la guerra a Ucraïna
El president del Consell Europeu ha qualificat aquesta cita com «una de les més difícils que hi ha hagut mai» a causa de la divisió entre els països del grup
El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha afirmat aquest dimarts que els membres del G-20 han tancat un esborrany de declaració conjunta que va «en la direcció correcta» per condemnar la invasió russa d’Ucraïna malgrat les diferents postures entre els membres.
«El fet d’haver arribat a un acord a nivell de delegacions és un gran èxit», va dir Michel en roda de premsa poc abans de l’arrencada de la cimera del G-20 que se celebra entre dimarts i dimecres a l’illa indonèsia de Bali.
El representant del Consell Europeu ha qualificat aquesta cita com «una de les més difícils que hi ha hagut mai» a causa de la divisió entre els països del grup dels vint, sobretot entre aquells partidaris de condemnar la invasió russa d’Ucraïna en termes contundents i el bloc format per Moscou i Pequín, contraris a aquesta idea.
Michel ha assenyalat que des de l’agressió russa hi ha hagut «una batalla diplomàtica» amb «diferents opinions» sobre el tema que s’han vist reflectides, per exemple, en l’Assemblea General de l’ONU celebrada al març.
Ha afegit, no obstant, que en les dues jornades de cimera els partidaris de defensar la Carta de les Nacions Unides «hauran de continuar amb els esforços per explicar per què estem absolutament convençuts que aquesta guerra iniciada per Rússia és extremadament greu, especialment per als ucraïnesos».
Sobre un possible canvi de postura de la Xina, país fins ara reticent a assenyalar el seu soci Moscou per la guerra d’Ucraïna, Michel ha dit que la UE i els països amb sensibilitats afins «faran servir les reunions del G-20 i les bilaterals per convèncer tots els països participants de la necessitat de pressionar més Rússia».
El rebuig de la guerra i la defensa de la llei internacional «hauria de ser compartit per tots els països del G-20», va afegir.
Si s’acordés una declaració conjunta amb una clara menció a la guerra d’Ucraïna, seria la primera vegada que, en un fòrum internacional, s’hi al·ludís en aquests termes des de l’inici del conflicte.
Cap reunió ministerial del G-20 des que Rússia va envair Ucraïna al febrer ha aconseguit un document consensuat per les diferències entre els membres a l’hora d’incloure al·lusions al conflicte i en quins termes fer-ho.
L’esborrany més recent de la declaració consensuat entre les delegacions, segons fonts diplomàtiques occidentals, es refereix a la situació a Ucraïna com a «guerra» i fa servir un llenguatge similar a la resolució de l’Assemblea General de l’ONU aprovada al març contra la invasió russa.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia