Lliure circulació de persones

Brussel·les planteja incloure Romania, Bulgària i Croàcia en l’espai de lliure circulació de Schengen

La Comissió Europea insta els governs a aprovar la incorporació en la reunió de ministres d’Interior del 8 de desembre

Brussel·les planteja incloure Romania, Bulgària i Croàcia en l’espai de lliure circulació de Schengen

OLIVIER HOSLET

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Fa 15 anys que Bulgària i Romania es van convertir en membres de la Unió Europea i nou en el cas de Croàcia. Els seus ciutadans, tanmateix, no poden viatjar amb llibertat a través de l’espai de lliure circulació de Schengen. La Comissió Europea ha reclamat aquest dimecres als Vint-i-set que obrin definitivament la porta i permetin als tres països, que han demostrat complir les condicions exigides en matèria de procediments i gestió de fronteres exteriors, afegir-se a un dels principals èxits de la UE. «Schengen és Europa i aquests tres estats membre mereixen sentir-se plenament europeus», ha dit la comissària d’Interior, Ylva Johansson, que ha recordat que els tres «han esperat massa temps».

La comissària Johansson confia que els ministres d’Interior de la UE prenguin una decisió –necessita aprovar-se per unanimitat– durant el Consell previst el 8 de desembre. «Serà una decisió veritablement europea. Schengen ha sobreviscut a les turbulències dels últims anys i aquests desafiaments s’han superat gràcies a un esperit europeu compartit (...) Bulgària, Romania i Croàcia estan disposades a unir-se», ha afegit sobre l’espai de lliure circulació més gran del món en el qual participen 22 dels 27 estats membre (Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Luxemburg, Països Baixos, Portugal, Espanya, Suècia, República Txeca, Estònia, Hongria, Letònia, Lituània, Malta, Polònia, Eslovàquia i Eslovènia) a més de quatre països associats (Noruega, Islàndia, Suïssa i Liechstestein).

Controls fronterers

Notícies relacionades

Tot i que els tres països ja estan vinculats en part per les normes de Schengen, els controls a les fronteres interiors amb aquests estats membre no s’han suprimit, cosa que significa que els seus ciutadans continuen sotmesos als controls fronterers. Bulgària i Romania van completar amb èxit el procés d’avaluació fa ja 11 anys, però les reserves d’alguns països com Holanda han alentit el procés. Brussel·les ha recordat aquest dimecres en una comunicació que compleixen tots els requisits i que ha arribat l’hora d’obrir definitivament la porta a l’espai de lliure circulació. 

En el cas de Bulgària i Romania perquè han posat en marxa «una sòlida gestió fronterera» amb controls sistemàtics. Segons Brussel·les, Sofia ha demostrat que disposa de les estructures necessàries per assegurar el respecte dels drets fonamentals, garantint l’accés a la protecció internacional, respectant el principi de no devolució. Quant a Bucarest, disposa d’estructures eficaces per garantir l’accés a la protecció internacional respectant el principi de no devolució. Finalment, el Consell va confirmar el desembre de l’any passat que Zagreb complia les condicions. El Parlament Europeu, l’opinió del qual és de caràcter consultiu, ja ha donat el seu vistiplau en unes resolucions adoptades per àmplia majoria.