Escàndol al Regne Unit
La mort d’un nen de dos anys a causa del florit treu a la llum la insalubritat de les vivendes socials a Anglaterra
La família d’Awaab Ishak, mort a causa d’una crisi pulmonar que va derivar en aturada cardíaca, havia presentat queixes i denúncies sobre la situació de l’apartament sense que els gestors hi prenguessin cap mesura
Awaab Ishak mai ha pogut conèixer Anglaterra, la terra on havia nascut i on els seus pares van arribar com refugiats. El nen, que a les fotos apareix somrient i ple de vitalitat, va morir a l’hospital pocs dies després de fer dos anys. Li faltava la respiració, s’ofegava, i la crisi pulmonar va culminar amb una aturada cardíaca de la qual no en va sortir. Una mort que s’hauria pogut evitar, que té responsables, i que ha posat en evidència les condicions insalubres de les vivendes socials on s’allotgen milers de famílies a la Gran Bretanya.
L’Awaab vivia amb els seus pares en un pis d’una habitació a Rochdale, a la perifèria de Manchester. A les parets humides de la cuina, el lavabo i el dormitori hi creixia el florit i els fongs ennegrits, com va deixar constància una inspecció sanitària el juliol del 2020. L’exposició constant a aquesta floridura va ser el motiu de la mort del nen quatre mesos més tard, segons l’informe forense, les conclusions del qual han sacsejat la societat britànica. Les repetides queixes i denúncies presentades pel pare davant l’associació sense finalitats lucratives que regenta les propietats, la Rochdale Boroughwide Housing, (RBH), no van servir per a res. Ningú va moure un dit.
«No puc dir davant quants professionals de la sanitat hem plorat i les vegades que ens hem queixat davant el personal del RBH de les condicions en què vivíem amb l’Awaab», assenyalava el comunicat de la família després del veredicte. «Hem cridat tan alt com hem pogut, però malgrat tots els esforços, cada nit tornàvem amb el mateix problema».
«No apte»
Faisal Adullah havia arribat al Regne Unit procedent del Sudan el 2016. Un any més tard, va arribar la seva dona, Aisha Amin. Ja llavors van notificar el problema del florit. La resposta va ser que hi pintessin al damunt. El 2018 va néixer l’Awaab. El nadó ha patit refredats i problemes respiratoris al llarg de tota la seva vida. El florit produeix espores que suren en l’aire i al ser inhalades poden produir reaccions al·lèrgiques, problemes a la pell o atacs d’asma. Els nens de poca edat i la gent gran són els més vulnerables.
El juny del 2020 l’Abdullah va contractar un advocat i va denunciar l’associació. Un supervisor de les autoritats locals va visitar el pis i el va declarar «no apte per ser habitat per humans». Però les reparacions no podien començar fins a arribar a un acord. Al setembre, la llevadora de la comunitat va alertar de l’impacte que aquestes humitats podrien tenir en el nen. No s’hi va fer res.
L’autòpsia va mostrar una inflamació severa de les vies respiratòries del petit, així com fongs als pulmons i a la sang. «¿Com és possible que, el 2020, al Regne Unit, un nen de dos anys mori com a resultat de la seva exposició al florit?», es preguntava la forense, Joanne Kearsley.
La família creu que el comportament negligent de l’associació va estar motivat en part pel racisme i el tracte de segona categoria a migrants i refugiats. «No hi ha dubte que ens van tractar d’aquesta manera perquè som d’un altre país i no estem tan assabentats de com funciona el sistema». El director de l’associació, Gareth Swarbrick, es va negar reiteradament a dimitir malgrat la campanya d’un diari local i que un dels ministres, Michael Gove, l’hi demanés personalment. «No em puc creure que segueixi en el càrrec», va dir Gove. Finalment, aquest dissabte va ser cessat.
Problema generalitzat
Notícies relacionadesUnes 450.000 vivendes a Anglaterra tenen problemes de condensació i florit. La gestió poc transparent i la desatenció en el manteniment de pisos socials per part de les autoritats o les associacions locals és un problema generalitzat. Dos milions d’inquilins d’edat avançada viuen en llocs insalubres i inadequats per als seus problemes respiratoris o de mobilitat.
La conversió de botigues i oficines en allotjaments s’ha anat realitzant sense gaires controls de qualitat davant una demanda enorme. Només a Anglaterra, més d’un milió de persones estan a les llistes d’espera per aconseguir una vivenda subvencionada. El Parlament britànic tramita en aquests moments una nova regulació per a aquest tipus de propietats a fi d’augmentar els controls de gestió. Per a l’Awaab qualsevol mesura arriba massa tard.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034