Conflicte a l’est d’Europa
Així és el grup Wagner, que el Parlament Europeu demana incloure a la llista de terroristes de la UE
L’Eurocambra rep una maça ensangonada dins d’una funda de violí després de declarar Rússia Estat patrocinador del terrorisme
La resposta del grup Wagner, liderat per Ievgueni Prigojin, a la declaració del Parlament Europeu de Rússia com a Estat patrocinador del terrorisme no s’ha fet esperar: l’Eurocambra ha rebut aquest dijous una maça ensangonada dins d’una funda de violí. L’eina inclou símbols de Wagner i una muntanya de calaveres gravades. La sang present al mànec de l’eina és falsa, tot i que envia un senyal molt clar, ja que és una picada d’ullet a l’última execució d’un desertor, Ievgueni Nujin.
After EU Parliament declares Russia a terrorist state - Wagner force Prigozhin sent the European Parliament a sledgehammer in a violin case with "traces of blood" pic.twitter.com/tx6wLQD66i
— Amichai Stein (@AmichaiStein1) 24 de noviembre de 2022
El mateix Prigojin, també anomenat ‘el cuiner de Putin’ per la seva proximitat amb el president rus i la seva anterior feina com a proveïdor del Kremlin, va celebrar la seva execució a cops i va dir que «Nujin va trair els seus camarades i el seu poble». Malgrat això, assenyala els serveis secrets dels Estats Units del mateix assassinat sense aportar-ne proves. El mort era un presoner d’una presó russa i va ser reclutat per anar al front ucraïnès, tot i que va optar per escapar i va viure un temps a la capital ucraïnesa fins que el van trobar i el van matar. Hi ha nombrosos vídeos en els quals es veu líders de Wagner, entre ells, un de semblant al mateix Prigojin, reclutant reus a les presons de diferents parts de Rússia prometent-los la llibertat després de sis mesos al front mentre reben un salari per sobre de la mitjana nacional.
«Grup de patriotes»
Fins fa poc, ‘el cuiner de Putin’ negava formar part o haver participat en la creació de Wagner, també conegut com ‘l’orquestra’ o ‘els músics’, i va arribar a denunciar els qui feien aquesta relació. A finals de setembre d’aquest any no només va reconèixer formar-ne part, sinó que també va dir que havia sigut un actor important en la seva creació. «Vaig netejar les velles armes jo mateix, vaig buscar les armilles antibales i vaig començar a ajuntar especialistes que em poguessin ajudar amb això. En aquell moment, l’1 de maig del 2014, va néixer un grup de patriotes, que més tard es van dir grup Wagner».
L’elecció d’aquest nom no és casual; el compositor alemany Richard Wagner era un dels favorits d’Adolf Hitler i alguns membres d’aquest grup han expressat obertament la seva adherència a l’imaginari ultra lluint esvàstiques, sols negres i altres símbols nazis. És el cas, per exemple, d’un dels capitostos, Dmitri Utkin, que llueix tatuatges com una àguila o el símbol de les SS. Moscou oficialment ha negat en repetides ocasions l’existència d’aquest grup, tot i que ha arribat fins i tot a promocionar-se als carrers de Rússia per incrementar les seves files.
«Оркестр „W“ ждет тебя». На улицах Екатеринбурга появилась реклама ЧВК Вагнера https://t.co/yKjkQTVX8W pic.twitter.com/z2gc7js2gh
— Медиазона (@mediazzzona) 15 de julio de 2022
Braç armat de Rússia
Notícies relacionadesDe la mateixa manera que Academi –abans coneguda com Blackwater actua per als Estats Units, Wagner ho fa per a Rússia. S’ha confirmat la seva presència a diferents països del món, com Mali, el Sudan, Madagascar, Líbia, Veneçuela, Moçambic i Ucraïna, i altres països com Burkina Faso es mostren receptius a treballar amb el grup per combatre contra militants islamistes. Se’ls acusa de nombrosos delictes contra la humanitat i de guerra a diferents països. A Síria, entre d’altres, de decapitar un civil. A la República Centreafricana, periodistes russos que investigaven els seus possibles crims van ser assassinats abans de poder acabar el seu treball. Estaven buscant informació de la matança de més de 70 civils al país. A Ucraïna, la intel·ligència alemanya els assenyala com els responsables de les morts de Butxa.
Malgrat això, han gaudit de pel·lícules propagandístiques benèvoles amb ells, com és el cas del film ‘Turista’ (2021), en el qual s’explica una «missió èpica» a la República Centreafricana, o el cas més recent, el documental d’RT ‘Grupo Wagner, contrato con la patria’, del qual la mateixa cadena destaca: «Potser l’única certesa unànimement admesa sobre el grup Wagner és la seva eficàcia en combat».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tomé tensa la selecció
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- DE COPES Còctels de qualitat sense necessitat d’efectes especials
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista