Relleu a Lima
El president del Perú nomena Betsy Chávez primera ministra
Castillo, de tendència esquerrana, està enfrontat al Parlament per un projecte de llei sobre un referèndum per canviar la Carta Magna sense comptar amb el legislatiu
El president del Perú, Pedro Castillo, va acceptar la renúncia del seu primer ministre, Aníbal Torres, resultat d’una nova pugna amb el Congrés, en un sorprenent missatge al país al caire de la mitjanit de dijous. La nova primera ministra serà Betsy Chávez Chino.
Chávez Chino va jurar el càrrec assegurant que assumeix el lloc «per respecte a l’Estat de dret», així com «per la restitució de l’equilibri i la separació de poders». Aquesta dona es va convertir en la cinquena primera ministra nomenada per Castillo en els més de 16 mesos que fa que exerceix el càrrec.
«Havent acceptat la renúncia del ‘premier’, a qui li agraeixo el seu treball pel país, renovaré el gabinet», va dir Castillo en el seu missatge transmès des del Palau de Govern per la televisió estatal. La renúncia es produeix enmig d’un nou enfrontament entre l’Executiu esquerrà i el legislatiu, controlat pels grups de dreta.
Hores abans de la dimissió, el cap del Congrés, José Williams, va comunicar que «la Taula Directiva rebutja de ple la qüestió (del vot) de confiança» plantejada pel renunciant primer ministre fa una setmana, argumentant que tractava «matèries prohibides per al plantejament d’aquest tema», segons la llei.
El Govern va recórrer a la figura del vot de confiança respecte a un projecte de llei de l’Executiu en el qual planteja proposar un referèndum, sense passar pel filtre del Congrés. Torres, un advocat de 79 anys que va assumir el càrrec el febrer com a quart cap de Gabinet de Castillo en 16 mesos, havia advertit que renunciaria si el Congrés no debatia el projecte de llei sobre el referèndum.
Referèndum sobre l’Assemblea Constituent
Castillo vol promoure un referèndum sobre l’Assemblea Constituent per canviar la Carta Magna (1993) que promou el lliure mercat i va convertir el Perú en una de les economies més obertes de la regió, però també amb més desigualtat. «El president ho ha dit en el seu missatge a la nació: que s’ha denegat la confiança al poder executiu i és per això que el gabinet en crisi renovarà el gabinet i sobre aquesta base hi haurà un nou ‘premier’ o una nova ‘premier’», va dir a la ràdio RPP el ministre de Treball, Alejandro Salas, un portaveu del govern.
Aquest aclariment obre les portes a una interpretació ja que el Congrés ha dit que no li ha negat la confiança a Torres sinó que la seva comanda era rebutjada per improcedent, raó per la qual no es va debatre en el ple.
Però el mateix president del Congrés va respondre aquest divendres a Castillo. «El president de la República no pot atribuir-se una interpretació contrària al que assenyala la Constitució i el reglament del Congrés, fer-ho comportaria una dissolució inconstitucional del Congrés» va advertir el cap del Legislatiu, José Williams. Va afirmar que des del Parlament «utilitzarem les eines constitucionals per a la defensa institucional del Congrés de la República i l’Estat de dret».
Chávez Chino haurà de ser ratificada pel Congrés en un termini màxim de 30 dies, en moments en què el mandatari s’enfronta a sis investigacions de la fiscalia per suposada corrupció i col·lusió. És tradició al Perú que tots els ministres posin els seus càrrecs a disposició del president quan dimiteix el primer ministre, que és l’encarregat de la coordinació entre els membres del gabinet i de portar les relacions de l’Executiu amb els altres poders de l’Estat.
Notícies relacionadesEn cas que el Congrés negui el vot de confiança al nou gabinet, el Govern considera que està habilitat legalment per dissoldre el Congrés. La Defensoria del Poble (Ombudsman) va instar l’Executiu i el Legislatiu a prendre decisions tenint en compte «que s’ha de preservar la democràcia, respectar les regles que estableix la constitució», en una declaració de la seva cap Eliana Revollar. A més del setge judicial, Castillo s’ha enfrontat a dos intents de destitució del Congrés, i compta amb una desaprovació de 66% segons els sondejos.
Aquesta creixent tensió va portar Castillo a denunciar un suposat cop d’Estat en marxa i demanar a l’Organització dels Estats Americans (OEA) que intervingui, invocant la Carta Democràtica Interamericana. Precisament una missió de l’OEA va visitar Lima aquesta setmana i es va reunir amb autoritats i opositors per prendre el pols a la pugna entre poders, que va registrar un nou tràmit en el Congrés per processar una imputació de la fiscalia contra Castillo, a qui investiga per suposada corrupció i demana separar-lo temporalment del càrrec. Castillo, en el poder des del juliol del 2021, al·lega que no pot ser investigat fins al final del mandat, el juliol del 2026.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034