Pressió migratòria
Les sol·licituds d’asil es disparen a nivells de la crisi de refugiats
La presidència txeca de la UE alerta que els sistemes nacionals d’acollida es troben sota pressió
Alemanya, Àustria, França, Espanya i Itàlia van sumar a l’agost el 74% de les peticions de protecció internacional
La situació a Europa es comença a assemblar a poc a poc a la del 2015, l’any de la crisi dels refugiats, quan més d’un milió de persones van arribar al continent europeu fugint de la guerra de Síria i van demanar asil a la Unió Europea. Set anys després, les xifres confirmen que la pressió no només no ha desaparegut sinó que augmenta. Només a l’agost, els països de la Unió Europea van rebre 77.595 sol·licituds d’asil, 11.000 més que el juliol, i un 54% més que un any abans. «Entre el maig i el juliol del 2022, el nombre de sol·licituds de protecció internacional que es van presentar als països de la UE va arribar a màxims mensuals que es van veure per última vegada durant la crisi dels refugiats del 2015-2016», avisa l’Agència Europea d’Asil en una de les seves últimes anàlisis.
Segons l’agència Frontex, en els 10 primers mesos de l’any es van detectar 275.000 arribades irregulars a la UE, un 73% més que en el mateix període del 2021 i el nombre més alt des del 2016. Això, sense comptar amb les 250.000 demandes de protecció temporal –particularment d’ucraïnesos– registrades a l’agost, que fan pujar gairebé a 4,7 milions les persones emparades des de l’inici de la invasió russa el 24 de febrer passat, i gairebé a 5 milions el nombre de refugiats i sol·licitants d’asil el 2022, segons l’agència europea.
«Els sistemes nacionals d’asil i acollida dels estats membre es troben sota una pressió molt alta», ha admès la presidència txeca en el resum del Consell de Ministres d’Interior extraordinari celebrat aquest divendres per examinar la pressió al Mediterrani central i altres rutes migratòries, en vista del cas del barco ‘Ocean Viking’. «El fort augment de les arribades, combinat amb el nombre de persones que fugen d’Ucraïna i necessiten allotjament, està amenaçant el funcionament dels sistemes d’acollida a la UE, que ja estan saturats en alguns països», alertava recentment l’agència.
Tensió entre els governs
És el cas de Bèlgica, amb unes autoritats que des de fa setmanes estan en l’ull de l’huracà per deixar a la seva sort al carrer centenars d’immigrants i sol·licitants d’asil, dones i nens inclosos, sense donar-los allotjament als centres de recepció per falta de places. L’augment de la pressió han fet, tanmateix, disparar les tensions en altres estats membre que diuen estar desbordats. Alguns, com Àustria, Húngría i Sèrbia, ja han començat a fer aliances per blindar les seves fronteres i impedir més arribades.
L’objectiu del seu canceller, Karl Nehammer, el mateix que el del seu homòleg hongarès, Víktor Orban, i el serbi, Aleksandr Vucic, és impedir el que anomenen «asil a la carta» o «turisme d’asil» procedent de «l’Índia o Tunísia» a través de la ruta dels Balcans occidentals, la principal via d’entrada al continent en aquests moments. «Cal tenir en compte aquesta petició d’ajuda dels països que estan patint una pressió enorme, com Àustria, en la ruta dels Balcans occidentals. És necessari que tinguin un pla d’acció perquè es resolgui el problema que tenen», ha reconegut el ministre d’Interior txec, Vit Rakusan.
La ruta dels Balcans
Notícies relacionadesNomés en els 10 primers mesos de l’any hi hauria hagut, a través d’aquesta via, 22.300 arribades, el nombre més alt des del 2015 i un 141% més que fa un any. Segons l’última estadística publicada aquest divendres per l’Eurostat, els sirians continuen ocupant la primera plaça quant a sol·licituds d’asil (11.860 a l’agost) per davant els afganesos (10.675), amb unes arribades que han repuntat des de l’arribada al poder dels talibans. Aquestes dues nacionalitats suposen un terç de totes les demandes, per davant d’indis (4.170), turcs (4.105), amb arribades rècord des del 2014, i veneçolans (3.565).
Alemanya, segons l’última comparativa de l’Eurostat, continua sent el país que més sol·licituds rep (22% del total), seguit d’Àustria (18%), França (15%), Espanya (11%) i Itàlia (8%). Entre els cinc països van sumar a l’agost el 74% de les demandes. A l’arribar a la reunió de ministres el titular d’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, ha avisat que no es pot «desatendre cap de les rutes» i que és necessari tancar un acord sobre el «pacte d’asil i immigració» abans que s’acabi la legislatura europea.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació