La pandèmia a la Xina
Una onada de protestes contra les restriccions de la política ‘zero covid’ s’estén per la Xina
Pequín, Xangai i Nanjing han viscut importants manifestacions contra les quarantenes i confinaments que impulsa el govern xinès, en un país que registra les seves pitjors dades d’infeccions
Les protestes contra les restriccions imposades per la Xina en la seva estratègia de ‘zero covid’ s’han estès aquest cap de setmana a importants urbs com Pequín, Xangai i Nanjing, després de la mort de 10 persones en l’incendi en un edifici aparentment confinat a Urumqi (nord-oest) dijous.
Segons vídeos i testimonis que circulen en xarxes socials, les mostres d’indignació que van inundar la fortament censurada internet xinesa divendres es van transformar ahir en vigílies en record de les víctimes, que, segons van indicar alguns comentaristes, van passar els últims 100 dies de les seves vides reclosos als seus domicilis.
Mentre la premsa oficial no dona compte dels incidents, algunes gravacions van mostrar com desenes de persones arrencaven ahir les tanques amb què les autoritats tanquen les urbanitzacions confinades en el vast complex residencial de Tiantongyuan, al nord de Pequín, qualificat de vegades pels mitjans xinesos com el més gran de l’Àsia, amb uns 700.000 residents.
La capital xinesa, especialment blindada contra els rebrots des del 2020, experimenta ara els nivells més alts de contagis: segons l’últim informe oficial, aquest dissabte van ser detectats més de 4.300 nous casos, dels quals el 82% són asimptomàtics segons els estàndards de les autoritats sanitàries.
Vigília amb crítiques a Xangai
Aquestes xifres, baixes per als estàndards internacionals però intolerables per a les autoritats xineses, s’han traduït enrestriccions i confinaments que afecten bona part de la població de la capital, tal com ja ha passat aquest any en altres parts del país com l’esmentada Urumqi i la megalòpolis oriental de Xangai, que ha viscut aquest any un dur confinament que es va arribar a allargar durant més de dos mesos en algunes zones.
Precisament en aquesta ciutat, i precisament al carrer Urumqi, centenars de persones es van congregar ahir a la nit per celebrar una vigília en record dels morts en l’incendi que va transcórrer de manera principalment pacífica, segons testimonis en xarxes, entre els quals alguns afirmen que es van produir detencions.
Les gravacions mostren grups de manifestants cantant «Els que us negueu a ser esclaus, alceu-vos» –una estrofa de l’himne nacional xinès– o ‘La Internacional’, cridant «volem llibertat», «no volem fer-nos proves PCR» o «que els cardin als codis QR», amb referència a l’obligació d’escanejar amb una aplicació mòbil els codis QR sanitaris a l’entrada de qualsevol establiment o fins i tot en parcs perquè, quan les autoritats detecten un contagi, puguin determinar qui ha tingut contacte amb aquesta persona en cada moment.
En un moment de la nit, un grup de persones va arribar a cridar «Fora el Partit Comunista, fora Xi Jinping», una poc habitual mostra pública de desaprovació sobre les polítiques del líder del país.
Segons el portal especialitzat What’s On Weibo, nombrosos comentaristes a la xarxa social Weibo –equivalent local de Twitter, censurat al país– van mostrar suport a la vigília però, sobretot, van demanar als participants que es protegissin, abans que els censors de la plataforma prohibissin comentar l’etiqueta que es feia servir per parlar del tema.
Protestes universitàries
Aquest mateix portal indica que, en una universitat de la ciutat oriental de Nanjing, nombrosos estudiants es van reunir ahir a la nit al campus i van encendre les llanternes dels telèfons mòbils a tall de vigília pels morts a Urumqi.
Mentrestant, en una altra universitat, en aquest cas a Xi’an (centre), ciutat que també ha experimentat durs confinaments, un grup d’estudiants van sortir als carrers del campus per mostrar el seu descontentament per les tancades anticovid, que també han suposat un important perjudici per a l’economia nacional aquest any.
El gegant asiàtic, pràcticament aïllat de la resta del món des de principis del 2020, ha viscut des de principis d’aquest any nombroses onades de rebrots atribuïdes a la contagiosa variant òmicron, que ha posat en perill l’estratègia nacional de tolerància zero contra el coronavirus al provocar xifres de contagis superiors fins i tot a les del començament de la pandèmia.
Notícies relacionadesSegons les dades de la Comissió Nacional de Sanitat, la Xina va trencar per quart dia consecutiu el rècord d’infeccions de covid al detectar aquest dissabte gairebé 40.000 nous contagis, tot i que més d’un 90 % són considerats asimptomàtics i no engrosseixen els balanços oficials de casos confirmats.
Les xifres de la institució mostren que prop d’1,8 milions de persones estan actualment sota quarantena, ja que la directriu passa per traslladar a centres hospitalaris o d’aïllament els infectats –incloent-hi els asimptomàtics– i també, tot i que de manera separada, les persones que hi han tingut contacte.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034