Guerra a Ucraïna
Mikhailo Podoliak, un dels principals assessors de Zelenski: «Rússia no vol negociar, desinforma»
Un dels homes més pròxims al president d’Ucraïna diu que la guerra continuarà «mesos, no anys», i rebutja que el seu país negociï cedir «territoris a canvi de diners»
Mikhailo Podoliak és, des de l’inici de la invasió a gran escala d’Ucraïna per part de Rússia, una de les figures més visibles de l’estret cercle d’assessors de Volodímir Zelenski. Un dels homes que, al costat del president ucraïnès, han gestionat la guerra des del minut u. També va ser un dels principals negociadors que a la primavera van tenir una missió delicadíssima: integrar la taula de diàleg amb Moscou en un intent de posar fi a les hostilitats. En videotrucada des de Kíiv, atén a EL PERIÓDICO en una llarga conversa que es torna una mica acalorada quan s’insisteix precisament en la possibilitat de la reobertura d’una negociació amb les autoritats russes, assumpte sobre el qual deixa entreveure friccions amb els seus aliats als EUA i Europa. «També Espanya, si perdés una part del seu territori, intentaria alliberar-lo», afirma.
Per les notícies que arriben des dels Estats Units, a Washington es creu que hi ha una finestra per reobrir un diàleg per a un alt al foc.
És una cosa que no entenc. ¿Què significa un alto el foc? ¿Significa que Ucraïna, que està guanyant al front, ha de firmar una rendició? És una invasió de gran escala d’un altre país sobirà, i el que està fent Ucraïna és alliberar els seus territoris. El 2014, vam negociar. Els vam deixar territoris davant la insistència dels nostres aliats, i el que tenim avui és una gran guerra amb desenes de milers de civils morts.
¿Això significa que mantenen que negociar amb Vladímir Putin és impossible? ¿Han tingut contactes amb les autoritats russes en aquestes setmanes?
Una vegada més: Rússia no vol cap negociació. Rússia està tirant endavant una campanya de desinformació, perquè sembli que vol negociar. Segon, no, no hi ha contactes de cap tipus amb els funcionaris del Kremlin. El que vol Rússia és una pausa operacional, cosa que ens forçaria a interrompre la nostra contraofensiva per un temps i li permetria a Rússia aconseguir una (nova) mobilització de tropes. [...] A més volen consolidar-se als territoris que han ocupat, perquè no els expulsem d’allà i d’aquesta manera deslliurar-se de la seva responsabilitat legal pels seus crims de guerra.
«Cada dia hi ha entre 80 i 100 xocs militars»
La guerra continuarà.
No creiem que aquesta guerra duri anys, però sí mesos. Hem alliberat grans extensions de territori del nostre país i l’ofensiva continuarà durant aquest hivern. Acabar ràpidament amb la guerra també depèn de la quantitat d’armes que rebem dels nostres aliats.
El president francès, Emmanuel Macron, li va demanar al Papa mediar entre Rússia i els Estats Units. ¿Què en pensa el Govern ucraïnès? ¿És cert que Francesc va ajudar a alliberar presoners?
Sí, és cert, el Papa ha participat en els intercanvis de presoners de guerra. Quant a la negociació, insistim que, ja que es tracta d’una guerra a Ucraïna, sense Ucraïna no hi pot haver negociacions o mediacions.
Ucraïna ha recuperat territoris al sud, entre els quals la ciutat de Kherson. Però també allà encara hi ha combats en curs. ¿Aconseguiran conservar aquestes zones durant l’hivern?
Sens dubte, les conservarem i avançarem gradualment. Ara hi ha en curs un reagrupament per reforçar el suport logístic de la rereguarda. S’han alliberat més de 4.500 quilòmetres quadrats (a la província) de Kherson, i s’estan planejant les pròximes operacions de desbloqueig. Hi haurà un avanç cap a les fronteres d’Ucraïna, per la qual cosa també s’està destruint la infraestructura militar logística de l’Exèrcit rus. [...] Després hi haurà contraofensives (ucraïneses) que es portaran a terme de forma simultània, tot i que no n’informarem fins que es completin.
¿Quines són en aquest moment les batalles més dures?
Les batalles en direcció a Donetsk, de Bakhmut, perquè allà hi ha l’Exèrcit regular rus, els presos reclutats en presons russes i grups (de mercenaris) com els de Wagner. Però en principi a nosaltres no ens afecta el clima, aquests factors no tenen cap influència en la contraofensiva planejada per l’Estat Major [...]. El que necessitem és avançar ràpid perquè Rússia no pugui entrenar les seves tropes, o trobar les armes que necessita.
«L’hivern serà dur. Haurem de lluitar dues batalles: una perquè els nostres fills no es morin de fred i una altra per obtenir sistemes de míssils de defensa»
¿Quines són les condicions dels soldats ucraïnesos al front?
Bona pregunta. Sol perquè s’entengui: les hostilitats es desenvolupen en una línia de cara de 1.300 quilòmetres i cada dia hi ha entre 80 i 100 xocs militars. Cada dia Rússia llança míssils S-300 per atacar les ciutats pròximes al front. Aquestes ciutats són Zaporíjia, Mikolaiv, Dnipró, Khàrkiv i especialment Kherson. I aquests míssils també ataquen les nostres infraestructures energètiques, com Rússia ha admès públicament, per deixar la nostra població sense electricitat, calefacció ni aigua.
¿La xarxa elèctrica ha resultat molt perjudicada?
Al voltant del 50% de les xarxes que distribueixen o generen energia han sigut destruïdes de manera parcial o total i uns 14 milions d’ucraïnesos tenen cada dia talls de llum, aigua i calefacció. Però no són talls continus, es produeixen en certs moments del dia.
¿Superaran l’hivern en aquestes condicions?
L’hivern serà dur. [...] Haurem de lluitar dues batalles. La primera és perquè els nostres fills no es morin de fred, la segona és (per obtenir) sistemes de míssils de defensa, que són armes defensives, les necessitem per protegir la població civil. [...] Això ens deixa una mica perplexos. Però potser Europa necessita veure com sobreviu un país tan gran que està sent atacat i no té ni calefacció ni electricitat.
Ucraïna entrarà el 2023 amb un important dèficit pressupostari. ¿Què faran si els demanen negociar a canvi d’ajudes econòmiques?
Han d’entendre que no entregarem territoris a canvi de diners ni res. Si Rússia no para, la guerra seguirà. [...] Només hi ha un pla: la derrota militar de Rússia, l’alliberament de tots els territoris ocupats. Després d’això, hi haurà un procés de negociació.
Notícies relacionades¿Avança la negociació per establir una zona de seguretat a la central de Zaporíjia?
Som certament en totes les negociacions, també amb l’AIEA (Organisme Internacional d’Energia Atòmica). Però també els demanem als nostres socis que tenen armes nuclears i són signataris de l’acord de dissuasió nuclear que li expliquin a Rússia per què no poden utilitzar aquestes armes. És un assumpte més global, estem en contacte amb els nostres socis i creiem que els riscos nuclears estan més o menys sota control.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia