Conflicte a l’est d’Europa
Rússia acusa Ucraïna de l’atac amb drons a dos aeròdroms militars lluny de la frontera
Les explosions van destruir bombarders estratègics que podien transportar armes nuclears
Aquest dilluns a la nit van saltar les alarmes a Moscou. Aeròdroms d’Engels, la regió de Saratov i Riazan van veure com sengles explosions van destrossar vehicles militars i infraestructura, a més de deixar un registre de tres morts i sis ferits en el segon. Les regions on es van produir aquestes explosions són a centenars de quilòmetres de la frontera amb Ucraïna i Riazan és a tan sols 185 quilòmetres de Moscou, la capital russa. Mitjans locals van apuntar que podria ser un atac amb dron, i hores després el Ministeri de Defensa rus va confirmar que avions no tripulats van impactar en territori rus.
El governador de la regió de Saratov, Roman Busarguín, va escriure al seu canal de Telegram: «Vull assegurar-los que no s’ha produït cap emergència a zones residencials de la ciutat. No hi ha motius per preocupar-se. Cap infraestructura civil s’ha danyat. Els organismes encarregats de fer complir la llei verifiquen la informació sobre els incidents a instal·lacions militars». Civils de la regió van explicar en les xarxes socials que a Engels van sentir «un fort soroll i un esclat».
A Moscou, la premsa ha preguntat al portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, sobre aquest incident. «No tinc aquesta informació. Només he vist les notícies; no tinc informació específica», ha assegurat davant els periodistes presents a la roda de premsa. Els danys més importants són els dos avions estratègics TU-95, que poden arribar a portar armes nuclears i estan tenint un paper destacat en l’ofensiva russa sobre Ucraïna per bombardejar posicions de Kíiv.
Drons ucraïnesos
Des d’Ucraïna l’assessor del president ucraïnès, Mikhailo Podoliak, va apuntar d’una forma indirecta a Twitter que les explosions podrien ser part d’una resposta ucraïnesa als bombardejos russos. Recentment, el conglomerat militar ucraïnès Ukroboronprom va anunciar que els seus drons kamikazes estaven a la seva última fase de proves, que tenen abast de fins a 750 quilòmetres i poden portar fins a 75 quilograms d’explosius. Kíiv de moment no ha confirmat estar rere aquests atacs amb drons no tripulats a bases aèries.
Notícies relacionadesThe Earth is round – discovery made by Galileo. Astronomy was not studied in Kremlin, giving preference to court astrologers. If it was, they would know: if something is launched into other countries’ airspace, sooner or later unknown flying objects will return to departure point
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) 5 de diciembre de 2022
Anteriorment a Rússia ja s’han vist explosions en altres bases aèries, especialment a les regions frontereres com Belgorod, la regió russa –de la zona reconeguda per la comunitat internacional– més castigada o les zones disputades amb Ucraïna, com la península de Crimea, Donetsk Lugansk, Kherson i Zaporíjia. Un dels blancs més sonats va ser el famós pont de Crimea, que connecta la regió amb Rússia i es va construir com un dels orgulls de la Rússia putinista.
Justament, el president rus Vladímir Putin es trobava aquest dilluns en aquesta regió, on la premsa oficialista el va gravar mentre conduïa un Mercedes a través del pont, que recentment es va reobrir al trànsit civil. Divendres passat, el líder rus va definir els atacs russos com «inevitables» com a resposta als cops ucraïnesos sobre infraestructura russa. Des que va començar l’ofensiva russa sobre Ucraïna bona part de les batalles s’han entaulat fora del territori rus, tot i que hi ha hagut excepcions puntuals a diferents punts de la Rússia europea.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"