Noves mesures

Brussel·les proposa prohibir l’accés de Rússia a tota mena de drons

El novè paquet de sancions també planteja restringir les exportacions de motors d’avions no tripulats a països tercers com l’Iran

Brussel·les proposa prohibir l’accés de Rússia a tota mena de drons

CLEMENS BILAN / EFE

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea ja té a punt el seu novè paquet de sancions contra Rússia. Dos dies després de l’entrada en vigor de l’embargament al petroli rus per via marítima i la limitació mundial del preu del petroli rus acordada pel G-7, Brussel·les proposa continuar castigant Moscou per limitar la seva capacitat d’agressió a Ucraïna. La nova ronda, després de vuit paquets que «ja estan mossegant amb força», segons ha declarat aquest dimecres la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, contempla sancions a 200 individus més i entitats pròximes al Kremlin, nous controls i restriccions a l’exportació i la prohibició d’exportar motors de drons a Rússia i qualsevol país tercer que els hi pugui subministrar com l’Iran.

«Rússia continua sembrant la mort i la devastació a Ucraïna. Està atacant deliberadament civils i infraestructures civils, mirant de paralitzar el país al començament de l’hivern. Seguim al costat d’Ucraïna i farem que Rússia pagui per la seva crueltat», ha dit l’alemanya en un missatge de vídeo emès a través de les xarxes socials. «Després del menjar i la gana, Putin ha decidit convertir l’hivern en una arma. Vol interrompre el subministrament d’electricitat, calefacció i aigua a milions de civils d’Ucraïna», ha denunciat el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, a l’esgrimir els motius de Brussel·les per continuar castigant el Kremlin.

Entre les principals novetats del nou paquet sancionador destaquen els drons. «Tallarem l’accés de Rússia a tota mena de drons i vehicles aeris no tripulats. Proposem prohibir les exportacions directes de motors de drons a Rússia i l’exportació a tercers països, com l’Iran, que podrien subministrar drons a Rússia», ha anunciat Von der Leyen. «Castigarem durament les Forces Armades russes, el sector militar i de defensa, les empreses que produeixen equipament militar o qui planeja els atacs amb míssils contra civils i infraestructura civil, en flagrant violació del dret internacional», ha dit l’alt representant per a la política exterior europea.

200 sancionats més

A més, Brussel·les proposa incorporar «gairebé 200 persones i entitats» a la llista de sancions entre els quals figuren les Forces Armades russes, funcionaris i empreses de la indústria de la defensa, membres de la Duma estatal i el Consell de la Federació, ministres, governadors i partits polítics ja que, «en lloc de defensar l’estat de dret, brinden una legitimitat falsa als governants russos i les seves decisions il·legals», ha afegit Borrell. «Inclou figures clau en els atacs brutals i deliberats amb míssils de Rússia contra civils, el segrest de nens ucraïnesos a Rússia i el robatori de productes agrícoles ucraïnesos», ha afegit per la seva banda Von der Leyen.

Notícies relacionades

La Comissió Europea també planteja sancionar tres bancs russos més, inclosa la prohibició total de transaccions del Banc Rus de Desenvolupament Regional. Amb aquesta mesura, Brussel·les busca «paralitzar encara més els caixers automàtics de Putin». A més, el paquet incorpora nous controls i restriccions a l’exportació, en particular de productes de doble ús com els químics clau, agents nerviosos, components electrònics i també elements informàtics que podrien ser utilitzats per la maquinària bèl·lica russa. 

Com en anteriors rondes sancionadores, Brussel·les també proposa continuar atacant la maquinària propagandística russa traient d’antena quatre canals més i totes les altres plataformes de distribució. Finalment, l’Executiu comunitari proposa més mesures econòmiques contra el sector energètic i miner rus, inclosa la prohibició de noves inversions mineres a Rússia. La proposta passarà ara a mans dels ambaixadors permanents de la UE perquè l’examinin. Fonts diplomàtiques consideren que es podria adoptar abans de la cimera de líders europeus del 15 de desembre.