escàndol de corrupció
La justícia belga manté a la presó la vicepresidenta del Parlament Europeu per corrupció, blanqueig de diner i organització criminal
La fiscalia federal de Bèlgica confirma que són quatre els detinguts implicats en la presumpta trama de suborns vinculats amb «un país del Golf» que apunta a Qatar
La vicepresidenta de l’Eurocambra, Eva Kaili (44 anys), ha sigut expulsada del grup dels socialdemòcrates i suspesa de les seves competències i poders a la cambra
L’escàndol més important de corrupció que ha afectat Brussel·les els últims anys va esclatar divendres després de la confirmació per part de la Fiscalia federal de Bèlgica d’una sèrie de registres i detencions entorn d’una presumpta trama de corrupció i suborns orquestrada per Qatar per influir en la presa de decisions del Parlament Europeu. Segons l’últim comunicat emès aquest diumenge pel ministeri fiscal belga, quatre de les sis persones detingudes divendres han sigut imputades de participació en organització criminal, blanqueig de capitals i corrupció. Tot i que la fiscalia no n’ha confirmat els noms, segons la premsa belga, entre ells hi figura l’eurodiputada grega i vicepresidenta de l’Eurocambra, Eva Kaili (44 anys).
El ministeri fiscal confirma que són sis en total les persones arrestades divendres en el marc de la macroinvestigació que va arrencar al juliol després de les sospites que «un país del Golf» mirava d’influir en les decisions econòmiques i polítiques de l’Eurocambra. Concretament, les autoritats sospiten «que es van pagar grans sumes de diners o es van oferir importants regals a tercers amb una posició política i/o estratègica al Parlament Europeu per influir en les seves decisions». A banda de la identitat de Kaili, en el cas hi estarien implicats el pare de Kaili, la seva parella i assistent parlamentari, Francesco Giorgi, l’exeurodiputat socialdemòcrata italià i president de l’ONG Fight Impunity, Pier Antonio Panzeri, així com Luca Visentini, que es va convertir fa un mes en secretari general de la Confederació Europea de Sindicats.
Quatre dels sis individus, segons ha confirmat la fiscalia, han sigut posats sota arrest pel jutge d’instrucció de Brussel·les que dirigeix la investigació, Michel Claise, acusats de pertinença a organització delictiva, blanqueig de capitals i corrupció. Els altres dos detinguts han sigut posats en llibertat pel jutge tot i que no n’han confirmat les identitats. Entre els quatre detinguts, segons la premsa belga, hi hauria Kaili, Giorgi i Panzeri mentre que el pare de Kaili, sorprès divendres intentant sortir d’un hotel a Brussel·les amb una maleta plena de diners, hauria quedat en llibertat igual que Visentini, tot i que amb condicions.
Operació en marxa
L’operació, no obstant, no ha acabat i es continuen fent registres. Aquest dissabte passat a la nit les autoritats també van portar a terme un registre al domicili de l’eurodiputat socialista belga Marc Tarabella. Les autoritats s’haurien apoderat de material informàtic tot i que ell no ha sigut detingut. Divendres passat el despatx d’un excol·laborador seu al Parlament Europeu –que també ho havia sigut de Panzeri, a qui es van confiscar al seu domicili 600.000 euros en metàl·lic– ja va ser registrat a l’Eurocambra. Es tracta del segon eurodiputat en actiu interpel·lat formalment després de la detenció divendres «en flagrant delicte» de l’eurodiputada grega, expulsada «amb efecte immediat» del grup dels Socialistes i Demòcrates i de la seva formació, el PASOK, i suspesa aquest dissabte de totes les seves competències i poders com una de les 14 vicepresidentes del Parlament Europeu.
«El nostre Parlament Europeu es manté ferm contra la corrupció. En aquest moment no podem comentar sobre cap investigació en curs, excepte per confirmar que hem cooperat plenament amb totes les autoritats policials i judicials pertinents i que ho continuarem fent. Farem tots els possibles per ajudar que es faci justícia», ha declarat aquest dissabte la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola. També els socialdemòcrates han anunciat que demanaran en la pròxima reunió de la conferència de presidents de l’Eurocambra la destitució de Kaili. «A causa de la investigació, Eva Kaili hauria de ser reemplaçada com a presidenta de la institució per protegir la respectabilitat de la institució i la confiança dels ciutadans», ha dit la presidenta, Iratxe García.
L’esquerra europea i els verds no només han condemnat la presumpta trama de corrupció, sinó que han demanat una investigació en profunditat sobre l’ocorregut. A més, els Verds votaran en contra de la liberalització de visats per a Qatar en el ple d’aquesta setmana. «Tot i que aquest pot ser el cas més atroç de presumpta corrupció que el Parlament Europeu ha vist en molts anys, no és un incident aïllat. Durant moltes dècades, el Parlament ha permès que es desenvolupés una cultura d’impunitat, amb una combinació de normes i controls financers laxos i una falta total de supervisió ètica independent (o, de fet, cap). En molts sentits, s’ha convertit en una llei en si mateixa», ha denunciat el director de Transparency International EU.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació