Sam Bankman-Fried, el magnat de les criptomonedes, detingut a les Bahames

L’arrest ha sigut després d’una denúncia dels EUA pel col·lapse de la plataforma FTX

Sam Bankman-Fried, el magnat de les criptomonedes, detingut a les Bahames
3
Es llegeix en minuts
France Presse

El magnat de les criptomonedes Sam Bankman-Fried va ser arrestat dilluns a les Bahames, segons van informar autoritats nord-americanes que volen imposar-li càrrecs pel col·lapse de la plataforma de criptomonedes FTX.

«Donarem més informació sobre l’acusació» dimarts al matí, va indicar en un tuit el fiscal Damian Williams, que no va precisar la naturalesa dels càrrecs.

Bankman-Fried va fer diverses aparicions en mitjans l’últim mes, malgrat el risc de ser processat per frau després de la caiguda de la firma que a principis d’any estava valorada en 32.000 milions de dòlars.

El fiscal general de les Bahames, Ryan Pinder, va informar en un comunicat a través de Twitter que els Estats Units «van presentar una denúncia» contra l’home de 30 anys i «probablement sol·licitarà la seva extradició»

L’excap de FTX compareixerà dimarts davant d’una cort de la capital de les Bahames, Nassau.

Els dos països «tenen interès a responsabilitzar les persones vinculades amb FTX que hagin defraudat el públic o violat la llei», va dir Philip Davis, primer ministre del regne ubicat al nord-est de Cuba.

Va afegir, citat en un comunicat, que les Bahames conduiran la seva pròpia «investigació criminal sobre el col·lapse de FTX».

Als Estats Units, «si és condemnat per frau podria passar la resta de la seva vida a la presó, atesa la xifra», va estimar Jacob Frenkel, de la consultora Dickinson Wright.

«No hi hauria acusació si els fiscals no estiguessin absolutament convençuts que obtindran una condemna», va afegir l’expert en investigacions federals que va treballar per a la Comissió de Borsa i Valors dels Estats Units (SEC).

«Poc coneixedors»

S’espera que aquest dimarts Sam Bankman-Fried declari davant un comitè de la Cambra de Representants nord-americana, junt amb John Ray, el nou director de FTX.

Els antics executius de la plataforma han demostrat un «total fracàs» en tots els nivells de control, gastant sense comptar amb els diners dels seus clients, va dir dilluns John Ray, en un document publicat en la vigília de l’audiència del Congrés.

A primera vista «el col·lapse de FTX sembla ser el resultat de la concentració absoluta de control a les mans d’un petit grup d’individus sense experiència, poc coneixedors i possiblement corruptes, que no van posar en marxa cap sistema de control per a una empresa a la qual es confia els diners o els actius d’altres persones», va destacar el nou responsable.

Considerada una de les principals plataformes d’intercanvi de criptomonedes al món, FTX va deixar sobtadament de tornar diners dipositats pels seus clients a principis de novembre. El grup es va declarar en fallida l’11 de novembre.

«Mai he volgut defraudar ningú», va assegurar Sam Bankman-Fried a finals de novembre en una conferència organitzada pel diari ‘The New York Times’. «Clarament vaig cometre molts errors i ho donaria tot per poder esmenar certes coses», va apuntar.

L’excap de FTX va optar per oferir múltiples entrevistes i declaracions a Twitter, malgrat la gravetat de les acusacions en contra seu.

«Frenesí de despeses»

«Va ser una estratègia massa arriscada», va indicar Jacob Frenkel. «Al final, va ser com si hagués admès que va actuar de manera criminal».

La investigació ja va demostrar que els actius dipositats pels clients de FTX estaven barrejats amb la societat d’inversions en criptomonedes Alameda, també fundada per Sam Bankman-Fried.

Alameda va invertir amb els fons dels clients de FTX per fer apostes arriscades.

L’esmentada utilització dels fons constituiria frau si es comprova que va violar els termes de l’acord entre FTX i els seus clients, estimen els juristes.

FTX també va estar sota un «frenesí de despeses» a partir de finals del 2021, amb uns cinc mil milions de dòlars en empreses i inversions que «pot ser que només valguin una part» d’això, segons John Ray.

Notícies relacionades

La plataforma també va desemborsar a títol de préstecs o pagaments més de mil milions de dòlars a persones dins de l’empresa.

Per al nou gerent que ha supervisat diversos casos de fallida, entre les quals la del gegant energètic Enron, l’objectiu ara és «maximitzar el valor» dels actius que encara té FTX per, en la mesura possible, reemborsar els diners a clients i creditors del grup.

Temes:

Criptomonedes