Corrupció a l’Eurocambra

El Parlament Europeu destitueix com a vicepresidenta la grega Eva Kaili pel cas ‘Qatargate’

El ple avala gairebé per unanimitat el cessament de l’eurodiputada grega acusada per la justícia belga de rebre diners i regals de Qatar

4
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La socialdemòcrata grega Eva Kailli, imputada junt amb tres persones més a Bèlgica per pertinença a «organització criminal, corrupció i blanqueig de diners» en relació amb una presumpta trama de suborns orquestrada per Qatar, coneguda com ‘Qatargate’, per influir en la presa de decisions polítiques i econòmiques de la institució europea, ha deixat de ser aquest dimarts una de les 14 vicepresidentes del Parlament Europeu. El ple de l’Eurocambra ha ratificat la decisió –per 625 vots a favor i només 1 en contra– en resposta a l’escàndol deslligat divendres passat que ha colpejat de ple a la institució. «La integritat del Parlament Europeu ha de ser el primer i el més important», ha recordat la presidenta de la Cambra, Roberta Metsola.

Com a mesura de precaució, i respectant la presumpció d’innocència, Metsola ja li havia retirat durant el cap de setmana les responsabilitats vinculades al càrrec de vicepresident però després de la seva inculpació, aquest diumenge passat, la situació es feia insostenible. La maltesa va anunciar a l’inici de la sessió plenària celebrada aquest dilluns passat la decisió d’activar l’article 21 del reglament de funcionament del Parlament Europeu.

Per a això va decidir convocar a la conferència de presidents –que reuneix els presidents de tots els grups polítics– a primera hora d’aquest dimarts amb un únic punt a l’agenda: llançar el procediment de destitució per obligar Kailli (44 anys i expresentadora de televisió) a dimitir i restaurar amb rapidesa la credibilitat de la institució amb rapidesa. La seva decisió positiva, adoptada amb el suport unànime de tots el grups, ha sigut ratificada amb el suport de més de dos terços dels vots necessaris. En total han votat 628 eurodiputats: 625 a favor del cessament, 1 en contra i 2 abstencions.

«Flagrant delicte»

Kailli, a presó des d’aquest diumenge passat, compareixerà aquest dimecres davant del tribunal de primera instància que porta el cas. El seu advocat ha dit a la televisió grega que «no ha acceptat cap suborn de Qatar» i que és «innocent», ha dit Michalis Dimitrakopoulos a la televisió grega Open TV, tot i que al seu domicili a Brussel·les es van trobar uns 150.000 euros en metàl·lic. Ni les decisions adoptades pel Parlament Europeu ni la seva imputació impediran que continuï ocupant el seu escó. No obstant, el grup socialdemòcrata a què pertanyia fins ara ha decidit expulsar-la amb caràcter immediat.

A més, segons ha explicat la seva presidenta Iratxe García, no només han decidit apartar Kailli, detinguda en «flagrant delicte» i motiu pel qual ha pogut ser detinguda obviant la seva immunitat parlamentària. També han decidit apartar del grup tots els eurodiputats investigats o aquells que tenen assistents parlamentaris investigats per les autoritats belgues, com és el cas del socialista belga Marc Tarabella la residència del qual va ser registrada dissabte passat en presència de la mateixa Metsola, tal com exigeix la Constitució belga. 

Segons García, els membres del seu grup afectats per l’escàndol hauran de deixar els càrrecs de responsabilitat que exerceixen en el grup i al parlament Europeu mentre duri el procediment judicial en marxa. «El nostre compromís amb la transparència és absolut», ha assegurat durant una conferència de premsa en la qual ha confirmat de nou que es personaran en el judici com a part perjudicada i que llançaran una investigació interna.

Distanciament

Tot i que l’escàndol ha colpejat de ple la família socialdemòcrata, la cap de files d’aquest grup ha deixat clar que es tracta d’un escàndol que afecta persones individuals. «No podem estendre el dubte sobre un conjunt de persones, un país, un grup. No és un cas de corrupció que afecti un grup polític, un país, una delegació. Són individus que s’han saltat les normes, que han delinquit i que han de respondre davant la justícia», ha avisat prenent distàncies amb els fets. 

Notícies relacionades

El mateix defensa el Parlament Popular Europeu. «És important parlar de casos individuals, del mal comportament de persones i no generalitzar», ha dit el seu president Manfred Weber que considera que el seu grup és «net» i que ha defensat «no polititzar» aquest assumpte. Just el contrari del que reclama l’esquerra europea, que considera que és necessari treure «conseqüències polítiques» dels fets i que reproven l’actitud dels dos grups respecte a Qatar en els últims mesos. «Des de fa més d’un any el meu grup polític preguntava una vegada i una altra a la conferència de presidents la presentació d’una resolució per denunciar les violacions de drets humans a Qatar.

Des de fa un any, el grup PPE i el S&D s’hi negaven sistemàticament fins que vam guanyar el ple del novembre gràcies a la dissidència d’alguns membres», ha explicat l’eurodiputada de França Insubmisa, Manon Aubry.