Escàndol a l’Eurocambra
La vista de l’eurodiputada Eva Kaili, detinguda per corrupció, ajornada al 22 de desembre
Una vaga a la presó d’Haren on segueix detinguda impedeix el seu trasllat al Tribunal de Justícia tot i que els restants tres detinguts sí que han comparegut davant del jutge, que haurà de decidir si els allibera o manté a la presó
L’eurodiputada grega Eva Kaili, destituïda aquest dimarts com a vicepresidenta del Parlament Europeu per la suposada trama de suborns relacionada amb Qatar per influir en la presa de decisions d’aquesta institució europea, seguirà en presó preventiva almenys una setmana més. Tres dels quatre detinguts divendres passat, en el marc de l’operació del Qatargate, han comparegut aquest dimecres davant el tribunal de primera instància que instrueix el cas però la vista de la grega ha sigut ajornada fins al 22 de desembre per una vaga de funcionaris a la presó d’Haren, a prop del quarter general de l’OTAN, que ha impedit que fos traslladada fins al Tribunal de Justícia.
Així ho ha confirmat a l’agència AFP l’advocat de Kaili. Sí que ho han fet els altres tres detinguts i imputats pel mateix que la ja expresidenta de l’Europarlament «de pertinença a organització criminal, corrupció i blanqueig de diner»: la seva parella i assistent parlamentari, Francesco Giorgi; l’exeurodiputat Pier Antonio Panzeri i el secretari general de l’ONG No Peace Without Justice, Niccolò Figa-Talamanca. La vista ha generat moltíssima expectació entre els mitjans de comunicació que, tanmateix, no han pogut veure entrar ni sortir els acusats, ni els seus advocats, que han abandonat les instal·lacions de la cort belga totalment inadvertits. Ara és el jutge que instrueix el cas, Michel Claise, qui ha de decidir si manté aquests tres imputats a la presó o els deixa en llibertat, sigui amb condicions o sense.
Operació en marxa
Notícies relacionadesL’operació, en tot cas, no ha acabat. Des de divendres passat la policia judicial ha realitzat una vintena de registres i s’ha apoderat de més d’un milió i mig d’euros en efectiu als domicilis d’alguns dels imputats, inclosa una maleta plena de diners en mans del pare de l’acusada, que va ser interrogat però va acabar sent posat en llibertat. Una part d’aquests diners, segons el diari belga Le Soir, hauria sigut retirat a Bèlgica, cosa que podria permetre als investigadors descobrir amb més facilitat el banc del qual van sortir i la persona del compte del qual són procedents els diners. Les autoritats també seguiran la pista de les empremtes digitals per comparar-les amb altres possibles inculpats o interrogats.
Noves informacions publicades aquest dimecres apunten a més a l’exeurodiputat Panzeri com a epicentre de la trama. Aquest exeurodiputat, que dirigeix ara l’oenagé Fight Impunity, ja estava en el punt de mira de la Seguretat de l’Estat belga, uns serveis diferents de l’oficina central per a la repressió de la corrupció que va llançar la investigació al mes de juliol. Van ser aquests altres serveis –responsables de recollir informació sobre activitats que poden suposar una amenaça per a l’Estat– els que haurien acumulat indicis d’una possible infracció que hauria justificat a la fi l’obertura de la investigació judicial. Segons les mateixes informacions, aquesta investigació va arrencar el 2021 i a més de Qatar també s’investigaria com a origen de possibles suborns el Marroc.