Petició formal
Kosovo sol·licita l’ingrés a la Unió Europea
La petició serà entregada aquest dijous a la presidència de torn txeca dels Vint-i-set
Els màxims representants institucionals de Kosovo van firmar aquest dimecres a Pristina el document que sol·licita l’ingrés a la Unió Europea (UE), en una cerimònia retransmesa en directe pels mitjans kosovars.
El document ha sigut firmat per la presidenta kosovar, Vjosa Osmani, el president del Parlament, Glauk Konjufca, i el primer ministre, Albin Kurti, i segons es va anunciar de manera prèvia hauria de ser entregat a la presidència txeca de la UE aquest dijous.
A historic moment. 🇽🇰 🇪🇺
— Vjosa Osmani (@VjosaOsmaniPRKS) 14 de diciembre de 2022
A step closer to fulfilling the dream of those who sacrificed their lives for freedom, independence & democracy, as well as, fulfilling our common and unwavering ambition of joining the European Union. pic.twitter.com/TX9Ygwl2MJ
«Avui és un dia històric. És un moment històric», va declarar Osmani. «Estem fent un pas decisiu cap al compliment del somni, acostar un pas més el nostre país a la UE. Per a Kosovo, no hi ha cap altra alternativa», va afegir.
El primer ministre Kurti va indicar que la sol·licitud serà presentada a la presidència txeca de la UE a Praga. «El progrés dependrà del nostre compromís amb reformes profundes i progressistes. Com de ràpid que anem dependrà de nosaltres», va indicar el cap de Govern.
Konjufca, per la seva banda, va demanar als països membres de la UE que recolzin «amb unanimitat» aquest «primer pas oficial en el camí d’adhesió de Kosovo».
Cinc traves
Cinc països de la UE –Espanya, Xipre, Grècia, Eslovàquia i Romania– no reconeixen la independència de Kosovo, cosa que dificulta les perspectives d’ingrés.
L’exprovíncia sèrbia, poblada per una majoria albanesa, va proclamar de manera unilateral el 2008 la independència, avalada pels Estats Units i la majoria dels socis comunitaris, però no per Sèrbia, la Xina, Rússia, l’Índia, el Brasil i altres estats.
Sèrbia va anunciar aquesta setmana que demanarà als països que no reconeixen Kosovo que impedeixin que es doni l’estatus de país candidat.
Tensió amb Sèrbia
La sol·licitud d’ingrés a la UE s’anuncia enmig de noves tensions entre Pristina i Belgrad i el bloqueig de les carreteres del nord kosovar per la població serbokosovar, que protesten pel que consideren una creixent discriminació per part de Pristina.
Notícies relacionadesLa UE facilita un difícil diàleg de normalització des del 2011 entre Kosovo i Sèrbia, amb postures totalment oposades sobre l’estatut de Kosovo, i entre constants crisis i tensions.
L’Acord d’Estabilització i Associació de Kosovo amb la UE està en vigor des d’abril del 2016 i Kosovo és l’únic país dels Balcans Occidentals que encara no havia sol·licitat l’ingrés.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034