Petició formal
Kosovo sol·licita l’ingrés a la Unió Europea
La petició serà entregada aquest dijous a la presidència de torn txeca dels Vint-i-set

Els màxims representants institucionals de Kosovo van firmar aquest dimecres a Pristina el document que sol·licita l’ingrés a la Unió Europea (UE), en una cerimònia retransmesa en directe pels mitjans kosovars.
El document ha sigut firmat per la presidenta kosovar, Vjosa Osmani, el president del Parlament, Glauk Konjufca, i el primer ministre, Albin Kurti, i segons es va anunciar de manera prèvia hauria de ser entregat a la presidència txeca de la UE aquest dijous.
A historic moment. 🇽🇰 🇪🇺
— Vjosa Osmani (@VjosaOsmaniPRKS) 14 de diciembre de 2022
A step closer to fulfilling the dream of those who sacrificed their lives for freedom, independence & democracy, as well as, fulfilling our common and unwavering ambition of joining the European Union. pic.twitter.com/TX9Ygwl2MJ
«Avui és un dia històric. És un moment històric», va declarar Osmani. «Estem fent un pas decisiu cap al compliment del somni, acostar un pas més el nostre país a la UE. Per a Kosovo, no hi ha cap altra alternativa», va afegir.
El primer ministre Kurti va indicar que la sol·licitud serà presentada a la presidència txeca de la UE a Praga. «El progrés dependrà del nostre compromís amb reformes profundes i progressistes. Com de ràpid que anem dependrà de nosaltres», va indicar el cap de Govern.
Konjufca, per la seva banda, va demanar als països membres de la UE que recolzin «amb unanimitat» aquest «primer pas oficial en el camí d’adhesió de Kosovo».
Cinc traves
Cinc països de la UE –Espanya, Xipre, Grècia, Eslovàquia i Romania– no reconeixen la independència de Kosovo, cosa que dificulta les perspectives d’ingrés.
L’exprovíncia sèrbia, poblada per una majoria albanesa, va proclamar de manera unilateral el 2008 la independència, avalada pels Estats Units i la majoria dels socis comunitaris, però no per Sèrbia, la Xina, Rússia, l’Índia, el Brasil i altres estats.
Sèrbia va anunciar aquesta setmana que demanarà als països que no reconeixen Kosovo que impedeixin que es doni l’estatus de país candidat.
Tensió amb Sèrbia
La sol·licitud d’ingrés a la UE s’anuncia enmig de noves tensions entre Pristina i Belgrad i el bloqueig de les carreteres del nord kosovar per la població serbokosovar, que protesten pel que consideren una creixent discriminació per part de Pristina.
Notícies relacionadesLa UE facilita un difícil diàleg de normalització des del 2011 entre Kosovo i Sèrbia, amb postures totalment oposades sobre l’estatut de Kosovo, i entre constants crisis i tensions.
L’Acord d’Estabilització i Associació de Kosovo amb la UE està en vigor des d’abril del 2016 i Kosovo és l’únic país dels Balcans Occidentals que encara no havia sol·licitat l’ingrés.
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Almenys tres ferits per una allau a Naut Aran
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- El submercat dels pisos amb ocupes inclosos prolifera a Barcelona
- Obituari Mor als 90 anys l’actor Richard Chamberlain, famós pel seu paper a ‘El pájaro espino’ i ‘Shogun’
- Polèmica judicial Alves podria cobrar una indemnització de fins a 20.250 euros per la presó provisional si la seva absolució arriba a ser ferma
- El dret a morir Les sol·licituds d’eutanàsia a Catalunya augmenten un 63% en un any: ja hi ha una petició al dia
- A Cerredo (Degaña) Explosió en una mina d’Astúries amb 11 afectats: ja hi ha quatre morts i una persona continua atrapada
- Com evitar les trucades ‘spam’ Ni respondre ni bloquejar el número: això és el que has de fer per acabar amb les trucades ‘spam’ per sempre
- Judici a París Marine Le Pen i vuit diputats més de Reagrupament Nacional, condemnats a inhabilitació per la desviació de fons públics