Llibertat d’expressió al món
Reporters sense Fronteres denuncia un «augment històric» de dones periodistes empresonades
La guerra d’Ucraïna ha suposat un augment del 18,8% dels assassinats de reporters respecte al 2021

L’empresonament de periodistes continua augmentant, però el 2022 ha sigut especialment dur per a les dones reporteres. És una de les principals conclusions que es poden extreure de l’informe anual de Reporters sense Fronteres (RSF) referent al 2022, al qual l’associació dona compte de la salut de la llibertat d’expressió al món. Un total de 533 professionals estan presos i d’aquests 78 són dones. Una xifra mai vista abans i que l’organització qualifica d’«històrica». Si fa cinc anys el percentatge d’informadores preses per l’exercici de la seva professió era d’un 7%, el 2022, el percentatge ha ascendit fins al 15%.
Dos conflictes en curs, com les protestes a l’Iran i la guerra a Ucraïna, són exemple de les tendències aquest any. L’Iran és un dels països més repressor en matèria informativa. Entre les periodistes detingudes es troben Nilufar Hamedi i Elahe Mohammadi, que s’enfronten a la pena de mort després de ser detingudes per denunciar la mort de la jove kurda iraniana Mahsa Amini. La repressió a la República Islàmica de l’Iran es tradueix en la tercera presó de periodistes més gran del món, amb 47 professionals dels mitjans empresonades des de l’inici de les protestes a mitjans de setembre per la mort de la jove iraniana, que va morir presumptament en mans de la policia de la moral del país després de ser detinguda per portar el vel islàmic «incorrectament».

Quant al nombre de periodistes assassinats, la guerra d’Ucraïna explica l’augment del 18,8% respecte al 2021. Tan sols els sis primers mesos del conflicte, que va començar al febrer, vuit periodistes han sigut assassinats. Entre ells, el fotoreporter ucraïnès Maks Levin, executat «a sang freda» el 13 de març per soldats russos, i el periodista de la cadena francesa BFM TV Frédéric Leclerc-Imhoff, mort per l’«impacte d’un obús» quan cobria una operació d’«evacuació de civils» segons l’informe d’RSF.

La Xina, la «presó més gran» de periodistes
La Xina, on la censura ha arribat a nivells extrems, es manté com la presó de periodistes més gran del món, amb 110 d’empresonats. Entre ells, la periodista independent Huang Xueqin, que cobria temes relacionats amb la corrupció, la contaminació industrial i l’assetjament a dones. «Els règims dictatorials i autoritaris estan omplint a tota velocitat les seves presons, detenint periodistes», expressa Christophe Deloire, el secretari general d’RSF, per afegir: «Aquest nou rècord de periodistes a la presó confirma la imperiosa i urgent necessitat de resistir a aquests poders sense escrúpols i d’exercir la nostra solidaritat activa amb tots aquells i aquelles que defensen l’ideal de la llibertat, la independència i el pluralisme de la informació».
Fins a 57 reporters han sigut assassinats per exercir la seva professió el 2022. Gairebé el 65% dels periodistes han perdut la vida a països en situació de pau. El país més mortífer és Mèxic, amb 11 víctimes, que inclou el 20% del total de víctimes mortes aquest any. El registre de sis assassinats a Haití i tres al Brasil situa l’Amèrica Llatina com la regió més perillosa del món per als periodistes, si bé prop de la meitat dels assassinats s’han produït en terreny llatinoamericà.
Almenys 65 periodistes estan segrestats actualment i 49 professionals continuen desapareguts. Els retinguts en contra de la seva voluntat es concentren a tres països de l’Orient Mitjà –l’Iraq, Síria i el Iemen–, amb l’excepció del periodista francès Oliver Dubois, segrestat al Sahel, que fa més de 20 mesos que està en mans d’un grup gihadista lleial a Al-Qaida.

- Nous títols i temporades Les 11 sèries que no et pots perdre aquest abril
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Habitatge Barcelona projecta les primeres demolicions per començar a construir 3.360 pisos entorn de la Sagrera el 2029
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- Famosos El canvi radical d'Antonio Orozco després de pesar 127 quilos: "El meu metge em va dir que em podien passar cinc coses"
- Menys incidents La població de senglars a Collserola cau per la sequera i el control de fauna
- Polèmica editorial Anagrama es desvincula d’‘El odio’ i torna tots els drets del polèmic llibre a Luisgé Martín
- Jubilació Això és el que perds de pensió si decideixes jubilar-te abans de temps
- La policia mirarà milers de guanteres per veure si tens aquest objecte dins del cotxe (serà obligatori)