Queixes multisectorials
Un tsunami de vagues amarga el Nadal al Regne Unit
A l’aturada de les infermeres s’hi suma aquesta setmana el de les ambulàncies, mentre continua la protesta dels ferroviaris que paralitza el servei de trens
L’onada de vagues al Regne Unit, una de les pitjors en la història recent del país, ha transformat la vida diària dels britànics en una cursa d’obstacles que s’intenta esquivar de la millor manera possible. El Govern ha mobilitzat aquesta setmana nadalenca 1.200 membres de l’Exèrcit per assegurar alguns serveis mínims. Aturades nacionals i locals afecten tots els britànics, amb més o menys intensitat, depenent de les seves circumstàncies i la regió on visquin. Les vagues de conductors d’ambulàncies, ferroviaris, empleats postals, infermeres, personal portuari, professors d’autoescola o fabricants de taüts, entre d’altres, pertorben l’existència de milions de ciutadans al segon hivern consecutiu del descontentament.
La situació «evoca records del caos dels anys setanta», escriu George Parker, al diari ‘Financial Times’, i adverteix del perill que suposa aquest pols social per al primer ministre, Rishi Sunak. «Haurà de calcular l’extensió del dany polític si les vagues es prolonguen al llarg del 2023». Avui són els infants els que no tenen escola perquè els professors han deixat les aules. Demà serà la cita del metge la que haurà sigut cancel·lada. No hi ha tren per poder anar a treballar o tornar a casa. El regal nadalenc que s’espera rebre i que potser no arriba a temps per correu i el viatge en avió la nit de Nadal o per Cap d’Any que es complicarà amb l’aturada del personal de duanes i control de passaports.
El desafiament de les infermeres
La revolta més perillosa per a Sunak i el Govern conservador és la de les infermeres, un cos venerat pels ciutadans, especialment després de la pandèmia. En 106 anys d’història del Reial Col·legi d’Infermeria, mai havien anat a la vaga aquests professionals sobrecarregats de feina, desmoralitzats i mal retribuïts que el dia 15 formaven piquets a la porta dels hospitals. A la sanitat pública (NHS) hi ha 47.000 places vacants d’infermeria i el nombre de pacients augmenta. Infermeres i infermers demanen una pujada del 19%, després d’una pèrdua adquisitiva acumulada durant anys, que ha empitjorat amb la inflació actual de l’11%.
El Govern ofereix un 4,5% d’augment salarial i considera «inabordable» la reclamació. «Entenc que demanem molt. Però demanem que ens paguin d’acord amb la inflació», va declarar una de les sanitàries de l’hospital londinenc de Saint Thomas, amb una pancarta a la mà. «Treballem molt dur i és terrible veure la gent deixar la professió perquè no pot aguantar més». El salari inicial és de 31.000 euros anuals, i de 42.000, el salari mitjà. En algunes parts del país n’hi pot haver prou, però a Londres i al sud d’Anglaterra, amb preus molts més alts, significa viure en la precarietat.
Un sondeig recent va revelar que el 14% de les infermeres utilitzen bancs de menjar per arribar a fi de mes i una de cada tres té dificultats per pagar el menjar i la calefacció. De moment tornen a parar dimarts i l’endemà ho farà el cos d’ambulàncies, que repetirà la protesta el 28 d’aquest mes, amb 750 membres de les forces armades mobilitzats per limitar-ne l’impacte i atendre les emergències.
Un sistema trencat
Notícies relacionadesTampoc hi ha treva nadalenca al transport. No acudiran a la feina els empleats de les autopistes. Ni els funcionaris de control de passaports als principals aeroports del país. Els 40.000 empleats de 14 companyies de tren tornen a paralitzar la xarxa durant Nadal i Cap d’Any fins al 7 de gener. Els serveis d’Eurostar entre Londres, París i Brussel·les també es veuran afectats. La setmana passada, la vaga de trens va causar pèrdues multimilionàries al sector de l’hostaleria. A Londres, la City es va quedar buida. La gent no va acudir a les oficines i hi va haver milers de cancel·lacions de festes i dinars a pubs i restaurants en un dels períodes de més negoci de l’any. La recomanació de les autoritats ve a ser quedar-se a casa i evitar desplaçar-se aquests dies en la mesura possible.
«L’onada de vagues aquest hivern no és només una protesta pel baix salari, sinó la mostra d’un sistema polític i econòmic trencat», assenyala Martin Kettle, columnista a ‘The Guardian’. El suport i la comprensió dels britànics amb els vaguistes té un límit. Un 52% recolzen les infermeres, segons un sondeig d’Ipsos, però al setembre aquest suport era del 60%. També estan perdent simpaties els ferroviaris.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034