Milers de turistes
El Nadal torna a Betlem després de dos anys sense celebracions per la pandèmia
La ciutat santa de la Cisjordània ocupada torna a rebre milers de turistes i deixa enrere els dies de carrers buits durant la pandèmia
El context de violència generalitzada, amb almenys 165 palestins assassinats per foc israelià, no ha frenat els pelegrins que visiten Terra Santa
Fa dies que el Nadal s’ha avançat i ha arribat a Betlem. L’ambient festiu es palpa als carrerons plens de llums, però sobretot en els comerciants, que somriuen amb il·lusió davant l’arribada dels grups de turistes. Després de dos anys de restriccions pandèmiques, per fi Betlem pot celebrar les festes nadalenques entre veïns i estrangers. Milers de persones arriben al lloc sagrat del cristianisme, on es creu que va néixer Jesús, per celebrar la vida. Ni l’any més letal als territoris palestins, amb més de 165 morts des de principis d’any, els ha frenat. Els pelegrins hi tornen per regalar a Betlem el miracle del Nadal.
És difícil trobar habitació a Betlem en aquestes dates. Tot sembla haver tornat a la normalitat. Els hotels són plens, els souvenirs s’esgoten i, de nou, la gent fa cua per tocar amb les mans el lloc exacte a la gruta de la Basílica de la Nativitat, on va néixer el nen Jesús. Els braços s’estenen en la recerca del ‘selfie’ perfecte i els fusters no donen l’abast amb les demandes de pessebres, creus de fusta d’olivera i altres records fets al gust de qui paga. Un arbre de Nadal gegant presideix la plaça del Pessebre. Centenars de persones passegen per les llambordes històriques que un dia de fa 2.000 anys van trepitjar Maria i Josep. Les multituds no impedeixen als pelegrins sentir el pes de la història en cada pas i sobretot d’aquestes festes.
Ciutat fantasma
Des de fa dos anys, Betlem era una ciutat fantasma. Sense turistes per les restriccions de la pandèmia, l’economia de la ciutat es va desplomar. El turisme és la principal indústria de Betlem, amb més del 25% de la seva població activa treballant de manera directa o indirecta en aquest sector. Per a la ciutat, representa el 65% de la seva economia i per a la de l’Autoritat Palestina (AP), un 11%. A més, la crisi econòmica de l’AP va deixar encara més òrfena l’hostaleria de la Ciutat Santa. Si bé els hotels israelians van ser compensats per les autoritats hebrees, els treballadors palestins del turisme han rebut una ajuda de 700 xéquels, uns 200 euros, per part de Ramal·lah.
«Esperem que el 2023 estigui en auge i que el negoci sigui excel·lent perquè tothom, i especialment els turistes religiosos cristians, vol tornar a Terra Santa», ha explicat Elías Arja, director de l’associació d’hotels de Betlem, a Associated Press. Com que els palestins no tenen aeroport propi, la majoria de turistes internacionals hi arriben a través d’Israel. El seu Ministeri de Turisme ha anunciat que espera uns 120.000 visitants cristians durant la setmana de Nadal. El 2019, van arribar al màxim històric amb 150.000 viatgers. Com ho ha fet en altres ocasions, el ministeri planeja oferir autobusos gratuïts d’enllaç especials entre Jerusalem i Betlem en la vigília de Nadal per ajudar els visitants a anar i venir.
Més de 165 palestins assassinats
Notícies relacionadesLes 15.000 persones que van assistir a la recent il·luminació de l’arbre de Nadal de Betlem van ser el primer senyal del retorn a la normalitat a la Ciutat Santa. Tot i que l’arribada de turistes estrangers és molt benvinguda als territoris palestins, no tots els seus compatriotes podran gaudir de l’ambient festiu. Les autoritats israelianes han negat permisos d’entrada a Cisjordània a 200 ciutadans cristians de Gaza, al·legant motius de seguretat. Dels 1.500 palestins cristians que viuen a la Franja, 800 havien sol·licitat poder visitar la també seva Ciutat Santa i disfrutar de passar temps amb els seus familiars en aquestes dates tan especials. Però Israel els ho ha negat.
A aquest fiasco, s’hi suma el context de violència generalitzada que pateixen els palestins tot aquest any. Les incursions militars israelianes i els enfrontaments amb l’Exèrcit hebreu han provocat la mort d’almenys 165 palestins i 31 israelians. Aquest 2022 ja és l’any més mortífer dels tres últims lustres. També Betlem va ser escenari de combats quan, a principis de mes, les tropes israelianes van matar un adolescent al camp de refugiats de Deheishe. Els palestins van protestar amb una vaga, però les tenses circumstàncies no s’han interposat en el camí del Nadal. I Betlem, per fi, està de festa.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034