Entendre-hi més

Bernard Arnault, així és l’home més ric del món

El magnat francès de l’imperi del luxe avança Elon Musk com a primera fortuna mundial

Bernard Arnault, així és l’home més ric del món
2
Es llegeix en minuts
Marta López
Marta López

Periodista

ver +

Fins fa uns dies parlar de l’home més ric del món era parlar del patró de Tesla i de Twitter, Elon Musk. I abans, era fer-ho de l’altre gran guru tecnològic, Jeff Bezos, el cap d’Amazon. Fins que aquest desembre s’ha col·locat a dalt de tot del podi el representant del luxe més clàssic, Bernard Arnault, francès de 73 anys, president de l’imperi LVMH, , inicialment les sigles de Luis Vuitton Moët Hennesyy, que compta amb unes 70 marques de moda, espumosos, cosmètica, rellotges i joies, com Christian Dior, Dom Pérignon, Sephora, Givenchy i Fendi.

Calculada per l’agència Bloomberg en 171.000 milions de dòlars, fa només uns dies que la fortuna d’Arnault ha passat per sobre de la de Musk (164.000 milions). Però més que uns milers de milions, dos mons separen aquests dos magnats. La discreció del primer contrasta amb les excentricitats del segon. I mentre Musk vol enviar cotxes a l’espai, Arnault es va vendre l’avió privat per evitar ser rastrejat a les xarxes socials.

El negoci del luxe és pilar de la seva fortuna i una frase seva, pronunciada el 2014, descriu a la perfecció el valor que dona al seu negoci. «Comparo sovint la nostra indústria a altres indústries de ràpid creixement. Admiro profundament Apple i jo mateix tinc un iPhone. Però, ¿pot dir que d’aquí 20 anys la gent utilitzarà encara l’iPhone? Potser sí i potser no. Potser tenim un nou producte o alguna cosa més innovadora. El que puc dir avui és que estic bastant convençut que d’aquí 20 anys la gent continuarà bevent Dom Pérignon».

La conversa amb el taxista

Nascut a la localitat francesa de Roubaix el 14 de març de 1949, el seu pare era un ric empresari d’obres públiques que ell, enginyer, va aconseguir convèncer per redirigir la seva activitat cap a la promoció immobiliària, cosa que el va portar a viure uns anys a Florida. Va ser en un viatge a Nova York quan en una xerrada amb un taxista li va preguntar si coneixia el president francès i aquest li va dir que no, però que sí que sabia qui era Christian Dior.

Notícies relacionades

Aquesta conversa va canviar la seva vida. El 1984, va comprar el grup propietari de la firma tèxtil, que feia fallida. Va vendre tots els negocis aliens a Dior i amb aquests diners va comprar participacions del que avui és LVHM. Cinc anys després, es convertia en el president i conseller delegat. A partir d’això es van anar succeint les diferents adquisicions d’empreses relacionades amb la moda i la bellesa. L’última ha sigut la joieria nord-americana Tiffany & Co.

S’ha casat dues vegades, i té cinc fills: Delphine, Antoine, Alexandre, Frederic i Jean. Tots treballen en el conglomerat LVMH i és comú veure’ls junts en diferents esdeveniments empresarials. Discret en la seva vida diària i allunyat de les xarxes socials, és un amant de l’art i té obres de Basquiat, Hirst, Warhol i Picasso. Amic personal de l’expresident francès Nicolas Sarkozy, té fixat el domicili a Brussel·les des del 2011, a l’exclusiu barri d’Uccle i va mirar d’obtenir la nacionalitat belga quan el socialista François Hollande va anunciar l’impost del 75% per a les grans fortunes.