Entendre-hi més

El nadal argentí amb el Pare Lionel

  • La victòria en el Mundial porta a un estat d’eufòria compartida un país sofert amb un 40% de pobres i una inflació anual de tres dígits que devora les butxaques dels que menys tenen

A1-162314496.jpg

A1-162314496.jpg / TOMAS CUESTA

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Nadal, amb la seva proliferació d’imatges al·lusives, que inclouen en l’extrem austral del món fins i tot trineus de l’Àrtic, reverdeix la pregunta sobre la fe dels argentins. Segons xifres que maneja la mateixa Església catòlica, un 76% de la població abraça aquest culte. Tanmateix, només un 4,5% declara participar en les celebracions setmanals. Aquest 24 ha tingut lloc un altre tipus d’unanimitats de nit de Nadal. El que ha nascut és la religió consensuada i celebrada al voltant del Messies de Rosario. Pare Lionel, com li va dir una publicitat encara abans que es confirmés que portava el regal més desitjat per una col·lectivitat que cada quatre anys emmalalteix de futbol. L’arribada dels campions a la ciutat de Buenos Aires va ser una gran missa profana a cel obert. Milers i milers d’argentins es van anticipar als rituals familiars i culinaris que comparteixen creients, agnòstics, ateus o escèptics de tota classe. Dies més tard, a cada casa familiar es van aixecar les copes en nom seu com si fossin miniatures vidrades del trofeu obtingut a Qatar.

«Ara som tots més feliços, ¿fins a cap d’any?», es va preguntar el diari La Nación sobre l’estat d’eufòria compartida que va precedir el Nadal i que va posar dins d’una caixa de set claus totes les rancúnies polítiques, els prejudicis socials i culturals que, aquest 2022, s’han tensat com mai amb l’intent d’assassinat de la vicepresidenta, Cristina Fernández de Kirchner, i la seva posterior condemna judicial en una causa per corrupció que, gairebé en termes futbolístics, uns van celebrar i d’altres van odiar. «Les festes i la imminència del començament de les vacances prometen prolongar l’alegria i atenuar una mica l’angoixa després d’un any ple de penes; després tornarà l’Argentina normal», va augurar La Nación.

El «normal» pot ser, en rigor, la mateixa anomalia, i més al desembre, mes de convulsions des d’aquell corralito del desembre del 2001 que va fer desfilar en pocs dies quatre presidents, i va instal·lar el temor permanent de la repetició d’incidents del mateix calat. Des d’aleshores, les autoritats polítiques saben que els últims dies de l’any tenen la consistència d’un camp minat i s’ha d’atendre especialment els sectors socials que sempre són al llindar de l’esclat.

El preu del cistell d’anar a comprar

«Aquest Nadal escurcem distàncies, dir Nadal és proximitat, acostament», va demanar Càritas, i va mirar així de fer que la seva veu s’escoltés enmig dels crits de «som-hi, campió» que recorren a la melodia de la «marxa peronista», cantada només per raons mundialistes per qui, sota altres circumstàncies, la senten com una ofensa a les seves orelles.

El Mundial va portar des de Qatar un bàlsam per a un país sofert, amb un 40% de pobres i una inflació anual de tres dígits que devora les butxaques dels qui menys tenen. Preparar-se per a les festes va suposar per a ells fer comptes amb resultat previsible. I si bé l’alegria desbordant del triomf futbolístic ha revifat el consum en els dies de frenesí, una part de l’Argentina no ha pogut participar d’aquesta compulsió. D’acord amb la consultora Focus Market, les festes han tingut un cost un 129% més alt que el 2021. L’adquisició dels articles tradicionals ha obligat a desemborsar 52.092 pesos, uns 170 euros, quan el salari mínim és de 61.953 pesos. El preu d’alguns productes ha anat fins i tot molt més lluny del previst. L’anomenat pa dolç, per a molts essencial a la sobretaula, el moment de les converses i humorades, tot i que, també de les confessions improcedents, costa el 154% més que les festes precedents. El mateix ha passat amb el preu de la sidra i els torrons.

Arbrets

Abans d’aterrar a Buenos Aires, Antonela Roccuzzo, la dona de Messi, va presentar en societat juntament amb els seus tres fills l’«arbret» que decorarà el Nadal del Pare Lionel, amb detalls que només un rei pot exhibir. Una escenografia cinematogràfica i a to amb la seva estatura global. Ella va ser qualificada d’opulenta i fins i tot desconsiderada per alguns mitjans opositors, abans de fer una pirueta retòrica, oblidar-se de les crítiques, i sumar-se entusiastes al cor de la ponderació. Greenpeace Argentina havia cridat a no imitar el gest i experimentar un Nadal sobri. «És important recordar-nos que aquest moment que té molt de màgic, especialment en la infantesa, és igual de maco i significatiu sense necessitat d’estrenar una desena d’ornaments ni sortir a comprar garlandes noves».

Notícies relacionades

Greenpece va proposar adornar les cases «sense agafar més recursos del nostre planeta», és a dir, sense sortir a comprar un nou arbre. Es podia haver utilitzat una escala de fusta amb el mateix propòsit festiu. Només en els últims 10 anys, en aquest país s’han perdut 2.460.469 d’hectàrees de bosc i pastius a causa de la desforestació, cosa que equival a 123 vegades la ciutat de Buenos Aires.

Com la carrossa que es converteix en carbassa després de mitjanit, passats els brindis, la vida argentina recobrarà el ritme estentori. Sota el sol de l’estiu es cuinaran les passions que van callar com una treva imaginària.