Discriminació a l’Àsia central

Diverses oenagés de l’Afganistan suspenen les activitats després de la prohibició de treballar amb dones

La decisió agreuja la situació humanitària en un país on més de la meitat dels seus 38 milions d’habitants necessitaran algun tipus d’ajuda aquest hivern

Diverses oenagés de l’Afganistan suspenen les activitats després de la prohibició de treballar amb dones

ALI KHARA / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
France Presse

Tres oenagés estrangeres han anunciat aquest diumenge que suspenen les activitats a l’Afganistan després que els talibans prohibissin treballar les dones en aquesta mena d’organitzacions.

«Mentre ens donen més aclariments sobre aquest anunci, suspenem els nostres programes i exigim que homes i dones puguin continuar» en igualtat de condicions «amb la nostra ajuda per salvar vides a l’Afganistan», han afirmat en un comunicat Save the Children, elConsell Noruec per als Refugiats i CARE Internacional.

Aquest diumenge, desenes d’oenagés i alts càrrecs de l’ONU que operen a l’Afganistan s’han reunit per abordar els passos a seguir després que els talibans els ordenessin deixar de treballar amb dones.

Dissabte, el Ministeri d’Economia de l’Afganistan va ordenar a totes les oenagés que deixessin d’ocupar dones sota l’amenaça de perdre l’autorització per poder treballar al país.

L’autoritat no va precisar si aquesta directiva inclou les estrangeres que treballen en aquestes organitzacions.

En la missiva enviada a les oenagés, el ministeri va explicar que ha pres aquesta decisió després d’haver rebut «queixes» que les dones que treballaven en aquestes organitzacions no respectaven l’ús del vel islàmic.

A l’Afganistan, les dones estan obligades a cobrir-se la cara i el cos sencer.

«Si [les autoritats talibanes] no estan en condicions de revocar aquesta decisió i de trobar una solució a aquest problema, serà molt difícil continuar i proporcionar ajuda humanitària de manera independent i justa, perquè la participació de les dones és molt important,» ha declarat el coordinador humanitari de l’ONU per a l’Afganistan, Ramiz Alakbarov

«No volem suspendre l’ajuda immediatament, ja que perjudicaria el poble afganès», ha assenyalat Alakbarov, que ha remarcat un impacte «devastador» en la ja deteriorada economia del país. «Parlarem d’aquesta qüestió amb les autoritats. Insistirem que això canviï», ha reiterat.

Segons l’ONU i les agències de cooperació, més de la meitat dels 38 milions d’habitants del país necessitaran ajuda humanitària durant el dur hivern.

Desenes d’organitzacions treballen en regions remotes de l’Afganistan i moltes vegades ocupen dones, i algunes han advertit que aquesta prohibició els obstaculitzaria les tasques.

«La prohibició tindrà un impacte en tots els aspectes del treball humanitari, ja que les dones empleades tenen llocs clau en projectes enfocats a la població femenina vulnerable del país», ha declarat aquest diumenge a France Presse un alt càrrec d’una oenagé estrangera.

En els últims mesos, els talibans, que van tornar al poder l’agost del 2021, han estret el setge sobre les dones.

Fa menys d’una setmana van ser vetades de les universitats del país per «no respectar» el codi de vestimenta. I des del març, tampoc poden anar a les escoles secundàries.

Les dones també estan excloses de nombroses ocupacions públiques i no poden viatjar sense la companyia d’un parent home. Els talibans els han prohibit igualment accedir a parcs, jardins, gimnasos i banys públics.

Conseqüències de gran abast

«Aquest últim retrocés flagrant dels drets de les nenes i les dones tindrà conseqüències de gran abast per a la prestació de serveis de salut, nutrició i educació als nens», ha tuitejat avui diumenge el director regional de l’Unicef, George Laryea-Adjei.

Una dona afganesa, de 27 anys, ha explicat sota condició d’anonimat, que havia de començar a treballar avui en una oenagé internacional. Però els seus «somnis» s’han esfumat per culpa d’aquesta nova prohibició.

«L’àrdua feina que he fet els últims anys en el camp de l’educació s’ha fet miques», ha declarat.

«Però som prou valentes per no acceptar prohibicions i lluitar pels nostres drets», ha afegit.

Per a la Shabana, de 24 anys, empleada d’una oenagé a Kabul, la situació també ha fet un capgirell. «Som 15 a la meva família i en soc l’únic suport, si perdo la meva feina, la meva família morirà de fam», ha dit. «Mentre vostès celebren l’arribada de l’any nou, l’Afganistan s’ha tornat un infern per a les dones».

Notícies relacionades

L’Alt Representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Josep Borrell, ha condemnat aquest diumenge el decret recentment emès per les autoritats instaurades pels talibans a l’Afganistan que prohibeix que les dones treballin en una oenagé.

«La UE està consternada per aquestes decisions, que s’afegeixen a les restriccions anteriors dels talibans sobre la capacitat i el dret de les dones a treballar, rebre educació i com ha remarcat repetidament tota la comunitat internacional, constitueixen una clara violació dels seus Drets Humans», ha assenyalat.