Guerra d’Ucraïna
Wagner ajuda Putin als voltants de Kosovo
L’empresa d’intel·ligència i paramilitars posa en funcionament una base a Sèrbia en col·laboració amb l’extrema dreta local
Es va presentar en societat el 9 de desembre passat, després de reiterades negatives dels implicats sobre la seva existència. L’entramat paraestatal rus de mercenaris i agents d’intel·ligència Wagner ja té presència física declarada a Sèrbia, a les ciutats de Belgrad i Nis, a través d’aquells als quals anomena ‘residents’ locals: el grup d’extrema dreta serbi Àguiles, que reivindica, entre altres coses, la recuperació de la província de Kosovo.
El mateix grup, liderat per l’activista i propagandista serbi de la causa russa Alexander Lisov, ho ha celebrat a les xarxes socials al llarg d’aquest mes de desembre. Era el moment de presentar al públic el nou logo promocional de les Àguiles, una doble bandera que juga amb els colors blanc, blau i vermell propis de les ensenyes de Rússia i de Sèrbia –totes dues els tenen, però col·locats en ordre diferent– i amb un paral·lelisme propagandístic convertit en lema: Donbass-Rússia, Kosovo-Sèrbia.
Lisov ha estat aquests dies de viatge pel Donbass. Actuant gairebé com a reporter a peu de carrer, ha mostrat a les seves xarxes socials els efectes dels bombardejos ucraïnesos en urbs de la província de Donetsk. I ha aprofitat el viatge per abraçar i entregar-li una d’aquestes banderes al seu homòleg nacionalista prorús a la regió, Alexei Zhigulin.
L’escena, gravada en vídeo domèstic i amb poca llum, és una metàfora de l’acció exterior russa a Sèrbia, i d’una de les missions del nou centre de Wagner en territori serbi: assegurar-se Rússia el suport als Balcans per a la seva invasió d’Ucraïna a canvi de recolzar el nacionalisme serbi en la seva melancòlica, adolorida i encara molt viva reclamació de Kosovo.
Contra els ‘liberals’
La cara de Wagner a Sèrbia té forma de club de germandat. El seu nom, Centre Cultural Informatiu Rus Serbi d’Amistat i Cooperació, no al·ludeix a l’empresa de mercenaris de l’oligarca que anomenen ‘el cuiner del Kremlin’, Ievgueni Prigozhin. Però Wagner el promociona entre la seva xarxa de franquícies i semifranquícies com una oficina local més. En el seu missatge de salutació del 9 de desembre passat als seus canals de Telegram, Wagner ho descriu com a part de la seva «implementació de diplomàcia pública».
Els països de l’OTAN, especialment els dels Balcans –Albània, Eslovènia, Croàcia, Montenegro i Bulgària– tenen raons per sentir-se al·ludits pels possibles efectes d’aquesta diplomàcia. Però hi ha una missió prèvia, prioritària, que es planteja el grup Wagner a Sèrbia, i no és cap a fora, sinó cap a dins: presentar batalla als russos dissidents de Putin.
Belgrad i Nis són ciutats amb importants colònies de ciutadans russos; i entre ells, els que busquen escapar-se del règim de Vladímir Putin, que tenen com a pseudodictadura. Wagner i els seus aliats serbis es plantegen lliurar un combat d’informació i desinformació: busquen la «confrontació informativa amb els liberals russos que se’n van anar a Sèrbia i estan mirant de realitzar activitats antirusses allà, amb l’objectiu de desacreditar Rússia i empitjorar les relacions dels pobles rus i serbi», segons declara el comunicat de fundació del centre de germandat.
Com a socis, no podien escollir-ne d’altres de més pròxims que el grup ultranacionalista i eslavista que va promoure al centre de Belgrad l’erecció d’una estatura del «Sant Príncep» rus Alexander Nevski, governador de Novgorod i de Kíiv, braç armat contra suecs i teutons al segle XIII. Sobrevola les seves activitats el líder de les Patrulles Populars i polític d’ultradreta Damjan Knezevic.
Hi ha també una altra missió, aquesta gens publicitada, que segueixen els ulls occidentals a la zona: l’acollida i captació, de moment no excessivament nombrosa, de voluntaris serbis per ajudar els prorussos de Donetsk i Lugansk coma brigadistes estrangers a les seves files de combatents contra l’exèrcit ucraïnès.
Notícies relacionadesD’aquest reclutament selectiu amb tamís de Wagner han informat confidents kosovars a diversos serveis d’intel·ligències de països de l’Aliança Atlàntica. Sèrbia manté una neutralitat que celebra l’OTAN; però és militar, no ideològica.
Fonts militars espanyoles confirmen el delicat de la situació a la frontera de Sèrbia i Kosovo, perquè és allà –o en les posteriors de les repúbliques bàltiques– on es podria desencadenar un escalfament molt desestabilitzador segons el camí que prengui, a la primavera, la guerra d’Ucraïna.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034