Guerra d’Ucraïna
Putin prohibeix vendre petroli als països que acceptin el límit decretat per la UE
Els experts creuen que la mesura, destinada a fer minvar les arques públiques de Rússia i la seva capacitat militar, tindrà un impacte limitat en els actuals ingressos del país per cru
El president de Rússia, Vladímir Putin, va revelar per fi la llargament esperada resposta del seu país al preu límit per al petroli decretat per Occident, firmant un decret que prohibeix les exportacions de cru i els seus derivats als països que apliquin l’esmentat límit, durant cinc mesos i a partir de l’1 de febrer vinent.
El G-7, la Unió Europea i Austràlia van pactar imposar al petroli rus transportat per mar un preu màxim de 60 dòlars per barril a partir del 5 de desembre com a represàlia a la seva «operació militar especial» a Ucraïna. L’esmentada xifra ronda el preu actual pel qual es ven el cru del Kremlin, però queda molt per sota del preu inesperat pel qual Rússia va poder vendre el seu petroli durant aquest any i gràcies al qual va poder contrarestar d’entrada l’impacte de les sancions financeres decretades contra Moscou.
Segon exportador més important
Rússia és el segon principal exportador de cru del món després de l’Aràbia Saudita, i una caiguda important en les seves vendes tindria unes conseqüències d’ordre major per al subministrament mundial d’aquesta font d’energia. El decret, difós a la pàgina web del Kremlin i en una web del Govern, ha sigut presentat com «una resposta directa a les accions que són inamistoses i contràries al dret internacional portades a terme pels EUA, estats estrangers i organitzacions internacionals que s’hi han afegit».
«Les entregues de petroli i derivats del petroli a entitats estrangeres estan prohibits, en el cas que en els contractes per aquestes exportacions, de forma directa o indirecta, contemplin el mecanisme per fixar el preu màxim», diu el text legal. «Aquesta prohibició establerta s’aplica a totes les etapes de l’exportació, fins al consumidor final», continua. La prohibició sobre la venda de petroli entrarà en vigor l’1 de febrer, tot i que el veto sobre la venda de derivats del cru haurà d’esperar a la decisió del Govern rus i podrà ser efectiva després d’aquesta data.
El límit al preu del petroli, una mesura no vista ni tan sols en temps de la Guerra Freda, està destinada a fer minvar les arques estatals russes i els esforços militars russos a Ucraïna. Els analistes han assegurat que la mesura tindrà un impacte limitat en els ingressos que Moscou està obtenint en l’actualitat. Malgrat això, el ministre de Finances, Anton Siluanov, ha admès que el 2023 el dèficit fiscal podria superar el 2% pronosticat, un obstacle fiscal afegit per a un país que està gastant molts diners en la seva campanya militar a Ucraïna.
Amb l’inici de la guerra, Moscou ha reorientat les seves exportacions de cru cap a Àsia, més en concret cap a la Xina i l’Índia.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034