Crisi sanitària

El descomunal brot de covid a la Xina inquieta el món

L’opacitat del Govern de Pequín amb les xifres reals de contagis porta diversos països a imposar tests als viatgers que procedeixin del país per temor a l’aparició de noves variants

El descomunal brot de covid a la Xina inquieta el món

Hector Retamal (Afp)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El focus de la pandèmia del covid-19 torna a apuntar aquests dies a la Xina, el país on va sorgir el virus a finals del 2019. La decisió del Govern de Pequín, a principis de desembre, d’aixecar pràcticament totes les restriccions destinades a frenar els contagis ha provocat una situació d’emergència sanitària, amb milions de nous casos diaris que han desbordat hospitals i crematoris i estan provocant una onada d’inquietud al món. Els Estats Units, Itàlia, l’Índia, el Japó, Malàisia, Taiwan i Hong Kong han decidit exigir una prova de covid negativa als viatgers procedents del gegant asiàtic per temor de l’aparició de noves variants, altres països com Austràlia o les Filipines estan meditant si adopten mesures similars.

Una de les principals causes d’aquesta preocupació és l’opacitat del Govern xinès sobre les xifres reals de contagiats i de morts en l’actual brot, així com de la seqüència genòmica de les soques. La Comissió Nacional de Sanitat de la Xina va anunciar diumenge passat que deixaria de publicar els casos diaris i només notificaria les morts causades per pneumònia i insuficiència respiratòria relacionades amb la covid.

L’últim informe abans de l’apagada informativa va consignar 4.128 noves infeccions i cap mort, mentre que la suma de casos simptomàtics des de l’inici de la pandèmia ascendia a gairebé 400.000 i 5.246 morts. En total, des del passat 7 de desembre, quan Pequín va decidir liquidar la seva estricta política de ‘covid zero’, únicament s’han declarat 10 morts.

Tanmateix, la magnitud de l’actual brot sembla ser molt més gran, segons l’acta d’una reunió de la Comissió Nacional de Sanitat xinesa a què ha tingut accés l’agència Bloomberg. En aquest document s’assenyala que gairebé 37 milions de persones podrien haver-se infectat amb covid-19 en un sol dia en l’última setmana. A més, entre l’1 i el 20 de desembre s’haurien contagiat 248 milions de persones, el 18% de la població xinesa. En aquell temps, les autoritats sanitàries del país només van reconèixer de manera oficial una mica més de 58.000 casos.

Excés de mortalitat

Les imatges d’hospitals desbordats que circulen per les xarxes socials, amb pacients amuntegats als passadissos, així com les de cadàvers amuntegats als terres dels crematoris contradiuen la versió oficial. A més, les licitacions d’equipament sanitari com ventiladors i monitors aquest mes de desembre van ser entre dos i tres vegades superiors a les realitzades en mesos anteriors, informa Reuters.

El Govern de Pequín, que afirma que la situació està «sota control», va expressar aquest dijous les seves queixes davant les restriccions anticovid que han imposat alguns països als viatgers procedents de la Xina i els va instar a aplicar mesures «justes i científiques». «Aquestes mesures prevenen els intercanvis normals entre la gent. Esperem que tots els països prenguin decisions partint de la ciència i que, a més, garanteixin la recuperació econòmica global i una cadena de subministraments estable», va dir en roda de premsa el portaveu d’Exteriors, Wang Wenbin.

No obstant, davant els dubtes sobre la transparència de les dades, el Centre per al Control i la Prevenció de Malalties de la Xina va anunciar que estudiarà l’excés de morts. Els experts calcularan la diferència entre el nombre total de morts i la xifra que es podria esperar en un context sense pandèmia. D’aquesta manera, va dir el principal epidemiòleg del centre, Wu Zunyou, s’aclarirà si el país ha «subestimat» l’abast de l’emergència sanitària.

Preocupació de l’OMS

Notícies relacionades

La setmana passada, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja va mostrar la seva preocupació per l’evolució de la pandèmia en el gegant asiàtic i va reclamar «més informació», davant la qual cosa el Ministeri d’Afers Estrangers va respondre que Pequín havia compartit les seves dades «de manera oberta, puntual i transparent» des del primer moment.

A principis de desembre, gairebé tres anys després que s’iniciés la pandèmia més greu de la història recent, el Govern de Xi Jinping, pressionat per inèdites manifestacions de rebuig dels confinaments forçats, el tancament de ciutats i els problemes econòmics generats per l’estricta estratègia anticovid, va decidir relaxar les seves mesures. L’últim pas d’aquesta nova política és la decisió de retirar, a partir del pròxim 8 de gener, l’exigència de quarantenes a l’entrada al país que feia des de març del 2020 que estava vigent.