Procés de pau a Colòmbia

Petro anuncia un audaç cessament del foc amb cinc grups armats

  • L’acord inclou no només la guerrilla de l’ELN, sinó també grups romanents de les ex-FARC i paramilitars d’ultradreta

  • La «pau total» és un dels objectius més ambiciosos del Govern d’esquerra que va assumir l’agost passat

Petro anuncia un audaç cessament del foc amb cinc grups armats

Shutterstock

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Colòmbia s’estremeix les primeres hores del 2023. La promesa d’una «pau total», esbossada per Gustavo Petro a l’assumir la presidència a principis d’agost, va tenir l’1 de gener la seva primera aproximació tangible a la realitat. «Hem acordat un cessament bilateral amb l’ELN, la Segona Marquetalia, l’Estat Major Central, les AGC i les Autodefenses de la Sierra Nevada des de l’1 de gener fins al 30 de juny del 2023, prorrogable segons els avenços a les negociacions». L’entesa no només arriba d’aquesta manera a l’ELN (amb el qual les negociacions van tenir ja el seu primer tram exitós a Caracas), sinó també als grups romanents de les ex-FARC que no havien abandonat les armes, així com a dues formacions paramilitars d’ultradreta vinculades al narcotràfic: el Clan del Golf i les Autodefenses de la Sierra Nevada.

«Aquest és un acte audaç. El cessament bilateral al foc obliga les organitzacions armades i l’Estat a respectar-lo. Hi haurà un mecanisme de verificació nacional i internacional», va dir també Petro sobre un pacte incipient que té el suport de l’ONU, l’Església Catòlica i la Defensoria del Poble, i que s’estendrà fins al 30 de juny del 2023. És interès del Govern d’esquerres prorrogar-lo fins que s’assoleixin els objectius que anhela gran part del país.

El representant especial del secretari general de l’ONU a Colòmbia, Carlos Ruiz Massieu, va saludar l’anunci de Petro i va destacar l’esforç que es fa per reduir la violència als territoris més afectats per les accions armades.

Repercussions

«Som davant un fet extraordinari», va comentar Camilo González Posso, de l’Institut d’Estudis per al Desenvolupament i la Pau (INDEPAZ). El pas fet pel Palacio Nariño tindrà impacte en 350 municipis colombians on operen al voltant de 80 fronts o columnes d’aquests grups. «L’important és que alhora es donin cessaments multilaterals, és a dir, els enfrontaments entre aquestes organitzacions que han estat xocant entre si».

Notícies relacionades

Per Alejo Vargas, cap del Grup d’Investigació en Seguretat i Defensa de la Universitat Nacional de Colòmbia, es tracta d’«una proposta molt valerosa» i ara «cal esperar la resposta d’aquests grups» que tenen una guerra privada entre si.

León Valencia, director de la Fundación Paz y Reconciliación (Pares), també va valorar l’anunci de Petro. «Si un país es desperta en un any nou amb un procés de pau amb una quantitat d’organitzacions tan diferents, això comporta un impacte», va dir i va destacar l’alt suport que hi ha a la societat colombiana a l’abast de la pau total. «No hi ha oposició com n’hi va haver en els temps de [Juan Manuel] Santos, enfrontant i criticant les negociacions [amb les FARC]. Un veu un ambient d’acceptació especial davant aquests nous acords». Valencia va assenyalar que, davant el panorama que s’obre amb la mesura comunicada, cal que el Govern ofereixi garanties de seguretat als qui pateixen la violència de primera mà en aquestes regions del país. El cessament del foc, va destacar, no ha de ser només entre la força pública i les estructures armades. Els colombians han de ser els principals beneficiaris d’aquestes enteses.