Relleu en la monarquia britànica
Carles III, un rei en període de prova
La ferida oberta per la ruptura amb el príncep Enric, les acusacions i les venjances familiars enfosqueixen els primers mesos del regnat
Gairebé quatre mesos després de la seva arribada al tron, els britànics continuen calibrant la capacitat de Carles III i preguntant-se pel regnat d’una figura que no commou els cors. En la seva breu tasca com a monarca, la que tant temps va esperar, ha multiplicat la seva presència en actes públics. Acollit amb moderat entusiasme, ha evitat en un parell d’ocasions els ous llançats per alguna persona descontenta, un fet que ha obligat a revisar la seva seguretat. En aquestes aparicions ha estat acompanyat molt freqüentment pels prínceps de Gal·les.
Guillem, Caterina i els seus tres nens «adorables» (descripció obligada en la premsa) són protagonistes fonamentals en el nou organigrama d’obligacions reals. Ells proporcionen la imatge de família idíl·lica que la monarquia britànica tant necessita. La ferida oberta per la traumàtica ruptura d’Enric treu llustre a la institució. L’última disputa ha esclatat arran de la mort d’Isabel II. Més acusacions i més recriminacions en un conflicte que escapa al control del palau.
Sota el prisma de Netflix
Dues sèries de Netflix han pertorbat el debut de l’ancià monarca. La cinquena temporada de ‘The Crown’ va reviure el pitjor moment els anys del desgraciat matrimoni amb Diana de Gal·les, la doble vida del marit infidel i de la seva amant Camil·la, uns fets que els britànics no han aconseguit perdonar per complet. La segona càrrega de profunditat va arribar amb la sèrie ‘Harry y Meghan’, un altre esdeveniment global.
Van ressorgir les al·legacions de racisme i les manipulacions interessades d’assessors principescos en complicitat amb la premsa. Una audiència milionària va assaborir els detalls del conclave familiar a Sandringham, on els dos germans es van barallar, hi va haver crits i Carles, segons el seu fill ofès, va mentir. La difusió de la sèrie i la publicació al gener de ‘Spare’, el llibre de memòries d’Enric, torpedinen i enfosqueixen el nou regnat. L’avenç d’aquest llibre ha sigut demolidor: en ell, Enric acusa el seu germà gran d’haver-lo pegat després d’una baralla relacionada amb Meghan. El rei és incapaç de desprendre’s o d’ocultar els rancors, la infelicitat i les venjances familiars.
Passat imperial i Commonwealth
Preservar la institució és la principal tasca de Carles III en un moment en què el món comença a revisar el passat imperial de les grans monarquies i els països que representen. Les visites dels ‘royals’ a les excolònies són cada vegada més problemàtiques, d’acord amb les últimes experiències. Floreixen les acusacions d’haver-se beneficiat de l’esclavitud i la reclamació de compensacions econòmiques. De moment, el rei, decidit a mantenir el llegat de la Commonwealth, ha fet pocs comentaris al respecte.
Notícies relacionadesEl monarca està realitzant alguns canvis interns i ha demanat al Parlament que prepari la legislació necessària per afegir la princesa Anna i el príncep Eduard a la llista de consellers d’Estat encarregats d’actuar en cas d’absència temporal o incapacitat del sobirà. Hi ha especulacions que Caterina podria ser també nomenada consellera. Els llocs corresponen actualment als cinc adults en la línia de successió: Camil·la, Guillem, Enric, Andreu i la seva filla, la princesa Beatriu. Aquesta última, però, no té un paper oficial en la família reial, igual que Enric i que Andreu, apartat per la seva connexió amb la xarxa de pederàstia de Jeffrey Epstein.
Solemne i costosa coronació
El 2023 ve marcat per a Carles III pel gran esdeveniment d’aquesta primavera, la solemne cerimònia de coronació el 6 de maig a l’abadia de Westminster. En aquest acte Camil·la serà coronada reina, la primera vegada que passa des de 1937. La ungida va ser llavors Isabel, l’àvia de l’actual sobirà, que amb el temps es va convertir en la reina mare. Els detalls de l’anomenada operació Golden Orb es mantenen secrets, però els rumors d’una possible posada en escena més senzilla i menys onerosa van ser ràpidament desmentits, tot i que potser l’esdeveniment duri menys estona. Aquesta cerimònia amb prou feines ha variat en els últims 1.000 anys, és única al món i també molt costosa. La coronació d’Isabel II el 1953 va suposar l’equivalent a 52 milions d’euros actuals. La del seu fill podria disparar-se al doble. En plena crisi del cost de la vida seran el Govern i els contribuents qui en pagaran la factura, ja que es tracta d’un acte institucional. En el seu primer discurs de Nadal el rei va lamentar les penúries dels que no saben com podran alimentar o escalfar les seves famílies. El periodista David Osland va suggerir que, atès les seves commovedores paraules, «Carles III podria haver anunciat que els 100 milions de lliures destinats a la seva coronació preferia donar-los als bancs d’aliments».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034