Impacte regional

Llatinoamèrica repudia l’intent colpista al Brasil

  • Tant els governs progressistes com els més inclinats cap al centre van condemnar l’acció de la ultradreta bolsonarista

Llatinoamèrica repudia l’intent colpista al Brasil

Reuters

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L’intent de la ultradreta brasilera de prendre la seu dels tres poders de l’Estat va provocar estupor per tot Llatinoamèrica. Els governs de signe progressista, pròxims al president Luiz Inácio Lula da Silva, així com líders moderats de la regió van repudiar gairebé a l’uníson l’aventura colpista.

«Reprovable i antidemocràtic l’intent colpista dels conservadors del Brasil atiats per la cúpula del poder oligàrquic, els seus portaveus i fanàtics. Lula no està sol, té el suport de les forces progressistes del seu país, de Mèxic, del continent americà i del món», va dir Manuel Andrés López Obrador.

 «Tota la meva solidaritat a Lula i al poble del Brasil. El feixisme decideix donar un cop. Les dretes no han pogut mantenir el pacte de la no-violència», va afirmar el líder colombià, Gustavo Petro, que va reclamar una reunió «urgent» de l’Organització d’Estats Americans (OEA) per abordar el que havia passat. 

«Impresentable atac als tres poders de l’Estat brasiler per part de bolsonaristes», va dir des de Xile Gabriel Boric. «El Govern del Brasil té tot el nostre suport davant aquest covard i vil atac a la democràcia».

Des de Caracas, Nicolás Maduro va rebutjar també la violència generada pels grups neofeixistes de Bolsonaro que han assaltat les institucions democràtiques del Brasil.

Discursos d’odi

Per a la vicepresidenta argentina Cristina Fernández de Kirchner «les imatges d’avui a Brasília repliquen amb exactitud les del Capitoli de Washington». I això, va afegir, «no és casual». Al seu criteri, es tracta d’«un fenomen que, més enllà de l’existència d’organitzadors, finançadors i responsables (que sempre n’hi ha), captura segments de la població (inclusivament alguns en contra dels seus propis interessos econòmics) per a piratejar la democràcia». Fernández de Kirchner va expressar la seva confiança «en l’experiència de Lula per afrontar aquest veritable desafiament» polític i institucional. «Els discursos de l’odi en mitjans de comunicació i xarxes socials; l’estigmatització del que no pensa igual, fins a voler inclusivament suprimir la seva vida, i la violència són el signe contemporani de les noves dretes. No n’hi ha prou amb l’imprescindible repudi o la necessària condemna».

Bolívia, l’Uruguai i el Perú

«Els feixistes sempre buscaran prendre per la força el que no han aconseguit a les urnes. La nostra solidaritat amb el poble brasiler i el president Lula», es va pronunciar el seu col·lega bolivià, Luis Arce.

Notícies relacionades

«Lamentem i condemnem les accions portades a terme al Brasil que atempten contra la democràcia i les institucions», va assenyalar el mandatari uruguaià, Luis Lacalle.

Per la seva banda, la mandatària interina del Perú, Dina Boluarte, va lamentar l’«envestida intolerant dels qui busquen imposar la seva visió política, sense respectar la llei ni les institucions democràtiques».