Drets humans

El Parlament Europeu exigeix a l’Iran aturar les execucions

L’Eurocambra reclama a la UE sancionar dirigents iranians com el líder suprem Ali Khamenei i el president Ebrahim Raisi i l’alliberament dels europeus detinguts

El Parlament Europeu exigeix a l’Iran aturar les execucions

FOTO AFP/STR

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El «flagrant menyspreu» del règim iranià de la dignitat humana i les aspiracions democràtiques dels seus propis ciutadans, així com el seu suport a Rússia, fan necessaris nous ajustos en la posició de la Unió Europea (UE) cap a l’Iran. És el missatge llançat aquest dijous pel ple del Parlament Europeu en una resolució aprovada a mà alçada que reclama als Vint-i-set l’ampliació de la llista de sancions per castigar totes les persones i entitats responsables de les violacions de drets humans, incloent-hi el líder suprem Ali Khamenei, el president Ebrahim Raisi i el fiscal general Mohammad Jafar Montazeri així com les seves famílies. El text també insta la UE a incloure la Guàrdia Revolucionària en la llista europea de grups terroristes, així com els seus grups subsidiaris, i el règim iranià li demana que alliberi tots els europeus detinguts i aturi les sentències a mort i les execucions.

Els eurodiputats criden el règim iranià a posar fi «de manera immediata i incondicional» a qualsevol per portar a terme execucions, a abstenir-se de sol·licitar més sentències de mort, establir una moratòria oficial de les execucions amb l’objectiu d’abolir completament la pena de mort al país i a anul·lar totes les condemnes i sentències a la pena de mort dictades. Una arma que el règim de Teheran ha utilitzat per «posar fi a la dissidència i castigar les persones per exercir els seus drets fonamentals», denuncien expressant solidaritat amb els joves, les dones i els homes que han participat en les protestes pacífiques arreu del país contra l’«opressió sistemàtica i creixent» i les «violacions greus i massives» dels drets humans.

La resolució també condemna «l’ús generalitzat, brutal, intencionat i desproporcionat de la força per part de les forces de seguretat iranianes contra manifestants pacífics» i demana a les autoritats iranianes que posin fi a la «repressió exercida contra els seus propis ciutadans», que alliberin de manera immediata tots els detinguts i que permetin una «investigació imparcial i eficaç de les violacions», incloent-hi l’assassinat de Mahsa Amini, la noia detinguda per la policia de la moral i morta en comissària. A més, reclamen a les autoritats iranianes que permetin les visites a tots els procediments especials del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides i, en particular, del seu relator especial sobre la situació dels drets humans a l’Iran, així com l’accés a observadors independents de les ambaixades europees als judicis relacionats amb les protestes.

Alliberament d’europeus

L’Eurocambra també fa especial èmfasi en l’alliberament de tots els defensors de drets humans i periodistes, incloent-hi els europeus detinguts, i la retirada de càrrecs contra ells. Particularment, condemnen «enèrgicament, la sentència contra el belga i membre d’una ONG Olivier Vandecasteele, castigat a 40 anys de presó, 74 fuetades i una multa d’un milió d’euros «per una acusació fictícia d’espionatge». Reclama així l’alliberament immediat i incondicional i la repatriació segura d’Ahmad Reza Djalali i d’Olivier Vandecasteele, així com dels set ciutadans francesos que continuen detinguts a l’Iran, incloent-hi Cécile Kohler. 

Notícies relacionades

Per tot això, el ple del Parlament Europeu insta el cap de la diplomàcia europea i els governs de la UE a continuar ampliant la llista de sancions contra l’Iran i a tots els estats membre i oenagés que emmagatzemin, conservin i comparteixin les proves disponibles que puguin contribuir a les investigacions i que cooperin amb el Tribunal Penal Internacional. Els eurodiputats també reclamen noves mesures restrictives pel «subministrament continuat» de drons a Rússia i pels plans de Teheran de subministrar-li també míssils terra-terra «per a la seva utilització contra Ucraïna». Una decisió amb què la república islàmica contribueix «als crims de guerra a Ucraïna».

El missatge a l’Iran i a la comunitat internacional també es fa ressò de la política continuada del règim islàmic de bloquejar l’accés a internet i les xarxes mòbils en el marc de les protestes i impedir la comunicació i la lliure circulació d’informació als ciutadans, fet que suposa una «clara violació del dret internacional». A més, expressa la profunda preocupació que hi ha a l’Eurocambra per la «repressió transnacional estructural» exercida per l’Iran i que inclou «espionatge, assassinats, intents d’atemptat amb bomba, atacs cibernètics, campanyes de desinformació» i altres mesures contra la diàspora iraniana que viu a la UE.