Guerra a l’est d’Europa
Ucraïna redobla la pressió a Alemanya i reclama l’enviament urgent de tancs Leopard 2 per protegir-se de Rússia
La crida es produeix en vigílies de la reunió a la base nord-americana de Ramstein (Alemanya) dels països que proporcionen armament a Kíiv
El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, avisa que o hi ha acord ràpid o enviaran els blindats sense l’autorització de Berlín
El subministrament de tancs Leopard 2 s’ha convertit en una qüestió de vida o mort per a Ucraïna en la guerra que lliura contra Rússia des del 24 de febrer. És el missatge que han transmès aquest dijous els ministres d’Exteriors i Defensa ucraïnesos, Dmitró Kuleba i Oleksí Réznikov, en una declaració conjunta en vigílies de la important reunió que mantindran aquest divendres a la base nord-americana de Ramstein (Alemanya) els països que proporcionen armament militar a Ucraïna, que previsiblement se centrarà en el possible subministrament d’aquests blindats, una decisió que requereix de l’autorització prèvia de Berlín perquè són de fabricació alemanya, però a la qual es resisteix el canceller Olaf Scholz.
«Acollim amb satisfacció l’audaç i molt oportuna decisió del Regne Unit de transferir el primer esquadró de tancs Challenger 2 a Ucraïna. Tanmateix, no és suficient per arribar als objectius operatius. Fem una crida als estats que tenen en servei tancs Leopard 2, entre els quals Alemanya, el Canadà, Dinamarca, Espanya, Finlàndia, Grècia, Noruega, els Països Baixos, Polònia, Portugal, Suècia i Turquia. Garantim que utilitzarem aquestes armes de forma responsable i exclusivament a fi de protegir la integritat territorial d’Ucraïna dins de les fronteres internacionalment reconegudes», asseguren.
Les paraules de Kuleba i Réznikov se sumen a les del president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, o a les del seu cap de gabinet, Andrey Yermak, que ha alertat que no hi ha temps i que la decisió sobre l’enviament de tancs ha de tancar-se al més aviat possible. «Fem una crida a tots aquests i altres països que posseeixin les capacitats apropiades perquè s’uneixin a la iniciativa sobre l’establiment d’una coalició internacional de tancs en suport d’Ucraïna i facin les seves contribucions pràctiques a aquesta causa», continua la declaració dels dos ministres ucraïnesos, que compten amb Polònia com el seu principal i màxim aliat.
Varsòvia eleva la pressió
La pressió en les últimes hores ha augmentant i el seu primer ministre, Mateusz Morawiecki, ha avisat que o Berlín pren una decisió ràpida o actuaran pel seu compte. «El consentiment és una qüestió secundària», ha dit després de tornar de Davos. «O aconseguim aquest acord ràpidament o farem el correcte nosaltres mateixos». I el correcte, o ulls de Varsòvia, és enviar-los tot i que hagin de fer-ho sense el permís alemany. També Finlàndia s’ha mostrat disposada a enviar Leopards tot i que altres països com Espanya asseguraven aquest dimecres que la possibilitat d’enviar tancs d’aquest tipus no és actualment «sobre la taula», segons el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares.
«Els instem que ho facin pel bé de milions de ciutadans pacífics d’Ucraïna, que continuaran corrent un perill mortal per part de Rússia, l’Estat agressor i terrorista, si les Forces Armades d’Ucraïna no reben els reforços necessaris a temps», apel·len en la seva declaració els ministres ucraïnesos. Fins al moment Berlín ha bloquejat qualsevol possible enviament d’aquests carros de combat, tot i que segons fonts alemanyes citades per l’agència Reuters podrien aixecar les seves objeccions si Washington accedeix a enviar-hi els seus tancs Abrams, una cosa que de moment no sembla que passarà. Tant Scholz com el nou titular de Defensa alemany, Boris Pistorius, han reiterat aquesta setmana que mantindran l’enviament d’armes a Kíiv, però han eludit parlar dels Leopard.
«El tanc Abrams és un equip molt complicat. És car, difícil d’entrenar, té un motor a reacció. No és el sistema més fàcil de mantenir», advertia aquest dimecres el sotssecretari de defensa nord-americana, Colin Kahl, i remarcava que el secretari de Defensa dels EUA, Lloyd Austin, és partidari d’evitar subministrar a Ucraïna equips que «no puguin reparar, que no puguin mantenir i que a llarg termini no es puguin permetre perquè no són útils». A l’espera de conèixer les aportacions definitives, el Regne Unit ha confirmat la seva disposició a enviar tancs Challenger 2; Alemanya i els Estats Units, vehicles armats Bradley i Marder; França, tancs lleugers AMX; els Països Baixos, una bateria terra-aire Patriot, i Suècia, canons de llarg abast Archer, 50 blindats lleugers de combat d’infanteria CV-90 i míssils antitancs portàtils NLAW.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia