Guerra d’Ucraïna
Wagner tensa les costures del Kremlin
La temuda banda de mercenaris representa, juntament amb el líder txetxè Ramzan Kadírov, la línia dura de l’oficialisme rus i està enfrontada als sectors més tecnocràtics
Si Putin volgués optar per recolzar-se en l’ala dura del seu cercle, Ievgueni Prigojin seria un dels seus principals suports
zentauroepp43446059 grozny russia may 9 2018 ramzan kadyrov c head of th180524165056
Les costures als passadissos del Kremlin comencen a tensar-se a causa de la guerra a Ucraïna. En el si de l’oficialisme rus s’entreveu ja una lluita descarnada pel poder amb dos bàndols ben diferenciats: d’una banda, hi ha l’ala dura del putinisme, liderat per homes com Ievgueni Prigojin, l’anomenat cuiner de Putin, o per Ramzan Kadírov, el governador de Txetxènia, que demanen més mà dura tant a Ucraïna com dins de les fronteres russes; de l’altra banda, hi ha homes del Ministeri de Defensa com el mateix ministre, Serguei Xoigú, o el cap d’Estat Major, Valeri Gueràssimov, que són partidaris de seguir un rumb més semblant al que Rússia ha portat al llarg d’aquest 2022, més tecnòcrates que els seus rivals.
Oleg Ignàtov, expert en Rússia del think tank International Crisis Group, explica a EL PERIÓDICO que, malgrat les desavinences, «Prigojin és totalment lleial a Putin», i el president el continuarà recolzant mentre li continuï resultant útil. El seu àlies de cuiner de Putin li ve de quan els seus restaurants eren el lloc on es feien reunions entre el president rus i els seus homòlegs estrangers. Va ser també un dels creadors de les anomenades «granges de trolls» que buscaven interferir a Occident a través de perfils falsos a les xarxes socials com Twitter o Facebook. Aquestes eren oficines plenes de treballadors que es dedicaven a atacar els crítics i interferir en el debat públic, ja fos al mateix país o en d’altres.
Sobre l’origen de la influència de Wagner, Ignàtov creu que Prigojin «és el protegit de Iuri Kovaltxuk, un oligarca considerat com el més pròxim a Putin», mentre remarca que «un increment del poder i recursos del líder de Wagner és només possible amb el beneplàcit del líder rus». Tanmateix, malgrat no suposar cap problema per al cap del Kremlin, sí que ho és per a altres sectors del Govern rus, en especial «per a una part de les forces de seguretat i els anomenats tecnòcrates». Darrere del canvi recent del lideratge de les tropes a Ucraïna es considera que Valeri Gueràssimov és més pròxim als tecnòcrates, mentre que el seu antecessor, Serguéi Surovikin, era més pròxim a Prigojin i els seus homes.
Si es produís un canvi en la presidència del país euroasiàtic, Wagner seria un actiu important per a qualsevol nou grup assentat en el poder, tot i que «alhora seria un problema, raó per la qual podria intentar eliminar-lo (a Prigojin). Això sí, Wagner té un pes limitat a l’organigrama de les forces de seguretat russes, ja que és «poc probable que el grup mercenari pugui substituir l’Exèrcit regular», comenta Ignàtov, a causa de la seva «incapacitat per portar a terme grans ofensives», tot i que puguin assaltar de manera efectiva petites localitats amb els recursos que tenen en el dia d’avui.
Enduriment del règim
Si bé a la Federació Russa hi ha hagut durant anys una aparença de democràcia, el retrocés des del 2022 passat ha sigut significativa amb noves restriccions al dret a la protesta o a la llibertat de premsa. Txetxènia, coneguda per ser la república més autoritària del país sota el lideratge de Ramzan Kadírov, és l’exemple a seguir per als sectors més durs de l’oficialisme rus. Assenyala Ignàtov que si el president rus volgués «radicalitzar la societat russa per recolzar una guerra de desgast contra Ucraïna, Putin necessita algú com Prigojin». Si el cap de Wagner aconseguís més poder aconseguiria «més influència sobre l’agenda informativa (de Rússia), i potser ell i altres associats podrien fins i tot obtenir representació política».
Bel·ligerant amb Occident, el mateix Prigojin, en cas d’obtenir poder polític, advocaria per tallar més llaços amb la UE i els Estats Units. Recentment ho ha exemplificat quan va expressar a Telegram dimecres passat que s’hauria de tancar Youtube a Rússia, com ja ha fet amb xarxes com Twitter o Facebook, només accessibles amb VPN. Va argumentar que hi ha opcions russes com Rutube o Odnoklassniki, tot i que actualment són menys populars que els seus parells occidentals dins de Rússia. Tanmateix, per al «cuiner de Putin», són més que suficients i atribueix la negativa a censurar la plataforma de vídeos nord-americans al fet que «un gran nombre de persones» en l’administració presidencial advoquen per «la derrota de Rússia», que comportaria segons ell que Washington controlaria Rússia.
Notícies relacionadesCalcant l’exemple nord-americà d’Academi, el grup Wagner va néixer per realitzar treballs per al Govern rus en diferents països del món. Allà on hi ha algun interès estratègic per al Kremlin, els mercenaris poden ser el suport necessari on no pot arribar l’Exèrcit regular rus. És per exemple el cas de països com Mali, Síria, Sudan, Madagascar, Líbia, Veneçuela, Moçambic, a més d’Ucraïna.
En alguns dels països on han tingut presència, són acusats d’haver comès crims de guerra i contra la humanitat. És per exemple el cas de Síria, on se’ls culpa d’haver decapitat civils. Malgrat aquestes acusacions, des de l’oficialisme rus se’n parla bé, tant per part de mitjans com de polítics. RT recentment va publicar un documental que l’enaltia, anomenat ‘Grup Wagner, contracte amb la pàtria’, del qual la mateixa cadena estatal assenyala: «Potser l’única certesa unànimement admesa sobre el Grup Wagner és la seva eficàcia en combat». Aquest divendres el líder del partit Rússia Justa –oficialista de centreesquerra– va rebre una maça del grup armat i aquest ho va celebrar a les xarxes socials. Aquesta eina s’ha utilitzat repetides vegades per executar desertors, com és el cas de Ievgueni Nuzhin. El parlamentari va agrair tant a Prigojin com als mateixos mercenaris el regal i la seva «ajuda» a Ucraïna.
Благодарю Евгения Пригожина за подарок. Это полезный инструмент. С его помощью все вместе мы пробьём редуты нациков, поставивших своей целью уничтожение нашей страны. Пусть все наши недруги осознают, что у них ничего не получится. От нас зависит будущее России.
— Сергей Миронов (@mironov_ru) 20 de enero de 2023
России быть! pic.twitter.com/B5i8dBKdlf
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia