Tensió diplomàtica
El Parlament del Marroc anuncia que «reconsiderarà» les seves relacions amb l’Eurocambra
Els diputats marroquins critiquen l’hemicicle europeu per aprovar una resolució que insta Rabat a respectar la llibertat de premsa i alliberar els periodistes empresonats
El Parlament marroquí ha condemnat la resolució del Parlament Europeu que instava el país magribí a respectar la llibertat de premsa i a alliberar els periodistes empresonats. El president de l’hemicicle ha anunciat que la institució que presideix es disposa a «reconsiderar» les seves relacions amb l’Eurocambra després de la «inacceptable» resolució. Durant un ple extraordinari celebrat aquest dilluns, els partits polítics han acusat l’hemicicle europeu d’«ingerència», de «violar la sobirania marroquina» i de tenir un discurs «colonialista». Durant la sessió, diversos diputats també han agraït públicament al PSOE que votés en contra de la resolució.
El president de l’hemicicle, Raixid Talbi al-Alami, ha llegit un comunicat al final de la sessió per condemnar «la campanya maliciosa a què està exposat el nostre país». Al-Alami ha lamentat que la resolució del Parlament Europeu «soscava els fonaments de la confiança i cooperació» entre els dos hemicicles, abans d’afirmar que el Legislatiu marroquí revaluarà les seves relacions amb l’Eurocambra.
Durant més d’una hora, els representants polítics marroquins han llançat durs atacs contra el Parlament Europeu. En els seus discursos també han parlat de «xantatge» i més d’un diputat ha insinuat que aquesta acció del Parlament Europeu «fa olor de gas», en una possible al·lusió al fet que Algèria hagués pogut interferir perquè la resolució tirés endavant, tot i que cap diputat ha parlat directament del seu veí magribí.
«No tenim ni gas ni petroli per comprar ni corrompre, però sí un gran amor a aquesta pàtria. Els fem una crida deixar en pau el Marroc i no obrar per xantatge», ha manifestat Mohamed Ghiat, representant del partit Reagrupament Nacional d’Independents, el principal partit del Govern marroquí. Aquest diputat també s’ha preguntat, amb referència al Parlament Europeu, «si el fred i el gas han reemplaçat la declaració de drets humans» i ha defensat que «no acceptarem que la nostra pàtria sigui objecte d’amenaces».
Agraïments al PSOE
Agraïments al PSOE«Saludem la postura dels socialistes espanyols i del cap del Govern espanyol, que van mostrar el seu desacord», ha agraït Ahmed Touizi, representant del Partit Autenticitat i Modernitat, el segon amb més pes a l’hemicicle. A més, ha manifestat que «aquesta lògica no serveix amb el Marroc (amb referència a l’Eurocambra), perquè el nostre país ha diversificat les seves relacions i aliances i això preocupa alguns països».
Durant la sessió parlamentària, molts altres diputats han lamentat que la resolució arribi després que el Marroc hagi sigut «fidel» a les institucions europees, per exemple, en matèria migratòria. A més, han acusat el Parlament Europeu d’«ignorar la violació de drets humans en altres països o dins de la mateixa UE», segons Noureddine Moudiane, representant del partit nacionalista Istiqlal.
El cap de setmana, el Consell Suprem del Poder Judicial marroquí també va condemnar aquesta resolució i va acusar el Parlament comunitari de «jutjar la justícia marroquina d’una manera flagrant i esbiaixada». A més, va mostrar el seu «rebuig» al que van definir com un intent d’«ingerència en el poder judicial marroquí» i van defensar el paper dels tribunals del país per actuar «amb ple respecte a les garanties constitucionals».
Resolució de l’Eurocambra
Notícies relacionadesResolució de l’EurocambraEl Parlament Europeu va aprovar dijous passat una resolució sobre la situació dels periodistes al Marroc i especialment sobre Omar Radi, condemnat a sis anys de presó. En el text, acusa el Marroc d’haver-lo condemnat sota «acusacions falses d’espionatge, així com per acusacions de violació» i critiquen que «es van violar nombroses garanties processals, cosa que fa que el judici fos intrínsecament injust i esbiaixat».
El text va rebre 356 vots a favor, 32 en contra i 42 abstencions. Entre els vots contraris hi havia els dels socialistes espanyols. En la resolució també parlen de la situació d’altres periodistes o activistes marroquins condemnats a presó i demanen per a ells un «judici just», a més de «posar fi a l’assetjament de tots els periodistes, advocats i famílies». El Parlament Europeu també va condemnar l’«ús indegut de les acusacions d’agressió sexual a fi de dissuadir els periodistes d’exercir les seves funcions» per part del Marroc.
- Actuació a BCN "Jo vaig molt a totes amb el més enllà"
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La guerra, un espectacle multiusos
- MÚSICA Nathy Peluso, Maria Arnal Skrillex i Arca actuaran al Sónar 2025
- ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA Olivier Assayas: "La pandèmia va acabar sent el símbol d’un fracàs col·lectiu"