Invasió a Ucraïna
Tot el que sabem del ‘Leopard 2’, el tanc alemany que podria salvar Ucraïna
Guerra Rússia-Ucraïna avui: Última hora de la invasió de Putin, en directe
El canceller alemany Olaf Scholz té l’última paraula per donar llum verda a l’operació militar
El canceller alemany Olaf Scholz està sota pressió per aprovar un augment en el suport militar internacional per a Kíiv que permetria l’exportació dels tancs de batalla ‘Leopard 2’ a Ucraïna.
Fins ara, Alemanya s’ha resistit a fer aquest moviment, dient que els tancs occidentals només s’haurien de subministrar a Ucraïna si hi ha un acord entre els principals aliats de Kíiv, concretament amb Estats Units. No obstant, Volodímir Zelenski reincidentment ha fet una nova petició d’armament més potent als països aliats.
Les institucions occidentals volen aconseguir un equilibri entre que Ucraïna pugui defensar-se i no subministrar armes que puguin encoratjar Kíiv a realitzar atacs contra Rússia o portar l’OTAN a un conflicte amb Moscou.
El vistiplau de Berlín
L’exportació dels tancs ‘Leopard 2’ requereix l’aprovació del govern alemany, de manera que altres països amb els mateixos tancs no podrien enviar-los a Ucraïna sense el permís del Bundestag.
Alguns polítics alemanys han assenyalat que han suavitzat el seu punt de vista abans de la reunió dels aliats d’Ucraïna a Ramstein (Alemanya) divendres vinent, on els governs anunciaran les seves últimes promeses de suport militar per a Kíiv.
Per què Occident no ha enviat tancs a Kíiv fins ara?
El vicecanceller alemany Robert Habeck, responsable a través del seu Ministeri d’Economia d’aprovar les exportacions de defensa, va afirmar dijous passat que: «Berlín no hauria d’interposar-se en el camí dels països que volen enviar lleopards a Ucraïna».
Això donaria llum verda a països com Polònia, que ha dit li motiva fer aquest pas com a part d’una coalició. Però Scholz encara ha de dir si comparteix l’opinió de Habeck o si permetria que Alemanya enviï alguns dels seus propis tancs a Ucraïna.
¿Per què Ucraïna vol els Leopard 2?
En conseqüència, significaria una gran ajuda per a Ucraïna, ja que el vehicle bèl·lic és un dels millors suports militars d’Occident. La companyia de defensa alemanya Krauss-Maffei Wegmann ha fabricat més de 3500 tancs ‘Leopard 2’ des que va començar a produir-ne el 1978.
Concretament, el tanc pesa més de 60 tones, té un canó d’ànima llisa (interior del canó d’una arma) de 120 mm i pot arribar a objectius a una distància de fins a cinc quilòmetres. Els mil·límetres dels canons de tanc es refereixen al diàmetre interior del tub (o del projectil), un canó de 120 mm dispara un projectil cilíndric de 120 mm de diàmetre.
Un prodigi armamentístic que només tenen 20 nacions que inclouen: Canadà, Dinamarca, Finlàndia, Països Baixos, Noruega, Àustria, Polònia, Espanya, Suècia i Turquia.
¿Quants tancs Leopard hi ha disponibles?
De fet, el juny passat Espanya va estar a punt d’enviar tancs ‘Leopard 2’ a Ucraïna i en aquest cas, hauria sigut el primer país a fer-ho. El problema subjacent és que seria el govern alemany qui hauria d’aprovar o rebutjar l’enviament (condició subjecta a una clàusula que hi obliga abans de la seva venda o donació a un tercer).
La indústria de defensa d’Alemanya té prohibit per llei produir-ne per al manteniment d’existències i els països que sol·licitin nous tancs han d’esperar dos o tres anys per a l’entrega.
En definitiva, una tessitura complicada per al govern germànic que mira de no comprometre la seguretat nacional i intenta recolzar Ucraïna, en la guerra contra Rússia.
D’altra banda, Zelenski es troba a la recerca d’altres suports militars com el nord-americà per poder recuperar terreny propi ràpidament.
¿Quins altres tancs occidentals hi ha?
Els Estats Units operen milers de tancs ‘M1 Abrams’ construïts per General Dynamics, tot i que segons l’expert en geopolítica, Carl Schulze, es consideren inadequats per a la guerra a Ucraïna, ja que són impulsats per motors de turbina de gas:
«El consum de querosè de l’Abrams és tan alt que Ucraïna no té cap possibilitat d’operar-lo en l’actual situació de subministrament en temps de guerra», diu Schulze.
Notícies relacionadesL’expert bèl·lic ha afegit que si bé l’’Abrams’ també podria funcionar amb dièsel, això no reduiria el consum a un nivell acceptable. En canvi, el ‘Leopard 2’ funciona amb un motor més econòmic que crema dièsel, que també és més fàcil d’obtenir que el querosè.
Finalment, el Regne Unit està considerant subministrar alguns dels seus tancs ‘Challenger 2’ a Ucraïna, segons alguns informes de premsa. Mentre que a França, ningú tampoc s’ha pronunciat sobre el suport mitjançant tancs ‘Leclerc’.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia