Pròxim Orient

Hereus palestins denuncien la construcció de l’ambaixada dels EUA en terrenys ocupats de Jerusalem

Les terres en conflicte van ser confiscades per Israel el 1950

zentauroepp41149482 abs104  jerusal n  israel   01 12 2017   fotograf a de archi171204112224

zentauroepp41149482 abs104 jerusal n israel 01 12 2017 fotograf a de archi171204112224 / ABIR SULTAN

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Hereus dels propietaris palestins originals dels terrenys en els quals els EUA tenen intenció de construir la seva ambaixada a Jerusalem han presentat una denúncia davant les autoritats israelianes i han informat del contenciós a l’ambaixador nord-americà, Thomas R. Nides, i al secretari d’Estat, Antony Blinken, el qual precisament es troba de visita a Israel. El Centre Legal per als Drets de la Minoria Àrab a Israel, Adalá, ha explicat que entre els hereus dels propietaris originals hi ha quatre ciutadans nord-americans, tres de residents a Jordània i cinc deresidents a Jerusalem Est. L’actual ambaixada dels EUA a Israel és al carrer Hayarkon de Tel Aviv.

Aquests terrenys van ser confiscats per Israel el 1950 basant-se en la llei de propietaris absents, però el juliol del 2022 Adalá va publicar documents dels mateixos arxius israelians que demostren que eren propietat de famílies palestines que els van cedir provisionalment al Mandat Britànic abans de la creació de l’Estat d’Israel, el 1948.

Adalá ha remès una missiva a les autoritats nord-americanes en la qual adverteix que si segueixen endavant amb la construcció estarien avalant una confiscació il·legal d’una propietat privada palestina i l’Estat nord-americà estaria participant en la violació del dret a la propietat privada dels seus propis ciutadans.

La proposta elaborada per l’estudi d’arquitectura Krueck Sexton Partners de Chicago en col·laboració amb la israeliana Arquitectes Yigal Levy va ser remesa el febrer del 2022 a les autoritats israelianes, però el Departament d’Estat ha indicat recentment que encara no ha pres una decisió sobre la construcció.

Segons Adalá aquesta construcció suposaria una violació de l’article 46 de la IV Convenció de la Haia que adverteix que «no es pot confiscar la propietat privada». A més ha assenyalat que la llei d’absents «és una de les més arbitràries, indiscriminades, discriminatòries i draconianes» aprovades en la història d’Israel l’objectiu «racista» de la qual era expropiar els palestins que van fugir de l’ofensiva militar de grups israelians, segons recull l’agència de notícies palestina WAFA.

Notícies relacionades

Adalá recorda a més que el mateix fet de traslladar l’ambaixada nord-americana a Jerusalem suposa una violació del Dret Internacional perquè ignora l’estatus especial de la ciutat contemplat per les resolucions de l’Assemblea General de l’ONU, per la qual cosa el trasllat suposaria un reconeixement de l’annexió il·legal de la ciutat per part d’Israel.

El 2017, el llavors president nord-americà Donald Trump va anunciar el trasllat de l’ambaixada nord-americana de Tel Aviv a Jerusalem, fet que va desencadenar una onada de crítiques a nivell internacional. L’actual president, Joe Biden, no ha fet marxa enrere en aquests plans.